Det är trångt i konferensrummet på Villa Baro i Åtvidaberg när 33 anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen samlas för den sista av fem utbildningsdagar i den nationella värdegrunden inom socialtjänstlagen.
De kommer från olika verksamheter; bland annat från särskilt boende, hemtjänsten, ekonomiskt bistånd, LSS, socialpsykiatrin och ekonomiskt bistånd. Gemensamt är att de alla arbetar med människor och visar engagemang i sitt arbete. Under året har de plockats ut för att bli värdegrundshandledare på sina arbetsplatser.
Det kräver reflektion. Som att fundera på frågor som: Vem man jobbar för? Sig själv eller de individer man möter i arbetet?
Christina Lindstam som genom sitt företag Värdegrundsakademin leder utbildningar i just värdegrundsarbete, provocerar kanske när hon säger:
– Vi har ett personalperspektiv inom vård och omsorg idag. Det handlar om personalen, uppgifter och rutiner, inte om brukarna.
Med brukarna menar hon de individer som till exempel bor på särskilt boende eller som har hemtjänst, som har sin dagliga sysselsättning på dagcenter eller har boendestöd.
– Personalen ska ge fullt fokus på individerna.
Hur?
– Genom att reflektera och kritiskt granska allt vi gör. Genom att vara professionell i sitt arbete och bli medveten om det.
Det handlar om förhållningssätt och att ge bekräftelse, men inte söka den själv.
– Som att fråga sig själv om gamle Kalle, till exempel, innan jag går in till honom. Hur ser jag till att han blir bekräftad? Hur visar jag att jag är intresserad av hans liv? Man måste backa från sina egna behov och känslor, det är arbeta professionellt.
Frågorna engagerar i konferensrummet. Frida Kärnerot som är undersköterska och jobbar inom hemtjänsten, är en av alla deltagare som antecknar, lyssnar och ställer frågor.
Under ett års tid ska hon var tredje vecka, på schemalagd arbetstid leda en grupp kollegor i värdegrundsfrågor.
– Vi ska så ett frö till andra, säger hon om sin roll om värdegrundsledare.
– Samtidigt har jag mycket att lära själv och att reflektera kring. Det är spännande, säger hon.
Satsningen på värdegrundarbetet har en tung bakgrund.
I efterdyningarna av de mycket allvarliga missförhållanden på två avdelningar inom Kopparsvanen som Corren berättat om i en granskning, framkom att det rådde en "dålig kultur" på avdelningarna.
En utredning pekade på att "ett par individer i arbetsgruppen" haft en negativ inställning och attityd till vissa arbetsuppgifter och att det haft effekt på hela arbetsgruppen. Personal struntade i arbetsuppgifter. En del lämnade uppgifter åt andra.
– När vi utredde det stora missförhållandet, så ledde det till några frågor: Varför går jag till jobbet? Vem är jag till för?, säger Lisa Johansson, övergripande chef för utförarverksamheterna inom vård- och omsorgsförvaltningen.
Hon ledde arbetet att "gå från skam till ansvar" genom att bland annat ta fram ett omfattade åtgärdspaket, med både hårda och mjuka delar.
En av de tyngre åtgärderna var att arbeta med värdegrundsfrågor, något som politiken skjutit till 800 000 kronor extra för.
– Vi kommer att jobba med värdegrund på alla nivåer, från ledning till våra verksamheter. Vi filar just nu på en övergripande värdegrund inom förvaltningen. Vi ska till exempel sätta ord på vad omtanke och värdighet är.
Kommer arbetet med värdegrund att ge effekt? Kommer de som bor och är i era verksamheter att märka det?
– Ja, på sikt. Det händer inte idag, inte imorgon. Men när vi gått brett med detta och inte gör saker på slentrian så kommer det att märkas, säger Lisa Johansson.
Utbildningen avslutas med att alla deltagare får diplom, en brosch med texten "värdegrundshandledare" och en uppsättning frågeställningar att ta vidare till sina grupper. Stämningen är lätt, varm och fylld av både glädje och allvar.
Shane Garman som jobbar natt inom en demensavdelning på Kopparsvanen tar med sig många nya kunskaper och insikter.
– Som att inte bara tänka på rutiner, utan att fråga dem jag jobbar med hur de vill ha det och hur de tänker. Till exempel om de inte vill duscha. Det finns andra sätt att bli ren, säger han.
Veronica Roos som jobbar inom hemtjänsten, ser fram emot sitt arbete att prata värdegrund med sina kollegor:
– När man reflekterar tillsammans så får man nya idéer hela tiden. Man får en samsyn och kan ändra sitt arbetssätt, säger hon.