– Allt hade varit så bra och roligt, säger kommunens fritidsutvecklare Patrick Friberg när han blickar tillbaka på den sista av de två Edbergadagarna i juli förra året.
Mörka moln bröt hastigt solskenet. Sen kom regnet. Och kraftiga vindar.
– På fem minuter hände allt.
Väderomslaget blev katastrofalt. Den trombliknande vinden drog loss en av attraktionerna, ett sju meter högt pyramidliknande klättertorn. Ett barn som inte hunnit ta sig ner föll från tornet.
Ambulans och räddningstjänst larmades omedelbart. Barnet fördes till US för intensivvård, men kunde lämna sjukhuset efter några dagar.
Patrick Friberg har själv inte haft kontakt med drabbade barnets familj, däremot med släktingar till barnet.
– Jag har fått till mig att barnet mår bra nu, säger han lättat.
Och för egen del, hur kändes det efteråt?
– Jag mådde dåligt. Vi hade varit inställda på att göra något roligt, och så låg ett barn på sjukhus.
Olyckan har fått flera konsekvenser.
Konsumentverket inledde omgående en utredning kring produktsäkerhet för de två attraktioner som slets loss i ovädret; dels det pyramidliknande klättertornet, dels delar av en uppblåsbar hinderbana. Anledningen var den allvarliga olyckan.
Nyligen kom beslut i ärendet. Företaget Aktivitetshyra AB som hyrt ut utrustningen till kommunen förbjuds bland annat att "tillhandahålla" tornet då den bland annat haft för låga skyddsväggar.
– Vi valde självmant att kassera det redan innan beslutet, säger Joel Georgy, som driver företaget och som själv är besiktningsman för uppblåsbara attraktioner.
Han påpekar att han vid olyckstillfället inte var delaktig i företaget, men uppger att företaget både då och nu fokuserar på säkerhet.
Hur kunde olyckan hända?
Både Patrick Friberg och Joel Georgy nämner det extrema väderomslaget.
– Det var ett unikt väderfenomen, säger Patrick Friberg.
– Uppskattningsvis blåste det 25 - 30 sekundmeter. Jag hörde att solpaneler blåst ner från en villa samtidigt, säger Joel Georgy.
Han uppger att företagets personal strax innan olyckan hade varnat för tilltagande vind.
– Vid åtta sekundmeter ska vi vidta åtgärder och kunna bryta. Vår personal sa till kommunens anställda att det kom vindar, men fick besked om att vi skulle fortsätta.
Han beklagar olyckan och har efteråt via kommunen sökt det drabbade barnets familj.
– Jag har hört att barnet ska må bra idag och det är jag jätteglad över. Det hade kunnat vara värre.
Både kommunen och Aktivitetshyra har förstärkt sina rutiner efter händelsen. Båda uppger att personal ska ha mandat att stänga attraktioner om man bedömer att det finns säkerhetsrisker, som vid väderomslag.
Kommunen har även låtit två anställda gå kurs i evenemangssäkerhet.
– Vi har köpt in utrustning för första hjälpen. Vi kommer i år att ha sjukvårdare på Edbergadagen, men också publikvärdar på plats, säger Patrick Friberg.
Aktivitetshyra AB har tagit emot Konsumentverkets beslut, men kommer att överklaga dem i vissa delar. Det gäller inte de delar som rör klättertornet, som nu är kasserat och inte längre finns i bolagets utbud.
Konsumentverket pekar i en färsk marknadskontroll på allvarliga brister med hoppborgar.
– Syftet med kontrollen är jättebra. Vi vill också att det ska vara säkert, säger Joel Georgy, men uppger att han inte delar verkets bedömning i helhet.