Vädret i Åtvidaberg slog om fort på onsdagskvällen.
I Edberga var olika aktiviteter på plats för Edbergadagarna och när åska, regn och kastvindar drog in fick det allvarliga konsekvenser. De uppblåsta attraktionerna slets med i vinden och vid en av dem så skadades ett barn. Skadorna var allvarliga och barnet vårdades på intensiven, uppgav Region Östergötland på onsdagskvällen.
Ett dygn senare är läget oförändrat: barnet vårdas fortfarande för allvarliga skador på intensivvårdsavdelningen, säger Region Östergötland till Corren strax före klockan 20.
Polisen utreder händelsen som vållande till kroppsskada. Exakt hur olyckan gick till är inte klarlagt, men enligt uppgifter till Corren ska barnet ha varit uppe i ett pyramidliknande torn när det blåste iväg.
Tobias Ödman är ägare av företaget Aktivitetshyra som hyr ut de uppblåsbara attraktionerna. Han säger att det viktigaste just nu är hur barnet mår och man håller på att försöka få tag på föräldrarna.
– Det är där fokus ligger nu. Det är hemskt det som hände.
Tobias Ödman säger också att företaget inväntar polisrapporten. Men vad han förstått har kollegorna gjort allting rätt i samband med olyckan.
– Säkerheten är det viktigaste, vi sätter inte upp grejer om det blåser mer än åtta sekundmeter. Alla våra produkter är besiktade och godkända, där är det liksom inget fel. Det polisen får utreda är hur snabbt stängde vi ner, kunde vi förutse det här – nej, troligtvis inte.
Även Rebecka Hjorth, tillförordnad stabschef på Åtvidabergs kommun, säger att räddningstjänsten på plats konstaterade att allt sköttes föredömligt i samband med olyckan.
– Företaget agerade helt enligt regelboken. De började så snabbt det gick att tömma alla enheter på luft, men olyckligt nog hann man inte med den sista där barnet befann sig.
Kommunen har ingen uppdatering om barnets status.
– Men givetvis tänker vi på barnet och familjen och hoppas att allt ska gå väl.
Rebecka Hjorth säger man har varit i kontakt med personalen på plats som ansvarade för eventet, och alla är skakade.
– Det var maximal otur, arrangörerna har haft täta kontakter med SMHI och ovädret dök upp hastigt, det var inget som någon hade kunnat förutse. Det var extrema förhållanden.
Efter att olyckan hade inträffat togs beslutet av kommunen att kvällens program trots allt skulle fortsätta som planerat, med visning av både EM-matchen och kvällsbio. Till följd av stormen så blåste man dock inte upp attraktionerna igen.
Rebecka Hjorth berättar att det fördes en diskussion tillsammans med räddningstjänsten om hur man skulle göra.
– När olyckan inträffade så gjordes bedömning först att pojken inte var så allvarligt skadad. Med tanke på den informationen som fanns då fattades beslutet att evenemanget skulle fortsätta fast i begränsad omfattning.
Pojken vårdas på intensiven. Hur ser du idag på beslutet ni tog?
– Med facit i hand skulle vi kanske agerat annorlunda, men räddningstjänsten fanns med som professionell bedömare. Vi gjorde bedömningen med informationen som fanns.
Nu avvaktar även kommunen utredningen.
– Tankarna går till barnet och familjen och vi får även ta hand om de som var involverade på plats, säger Rebecka Hjorth.
På grund av att ärendet är känsligt har polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg få uppgifter om utredningen.
– Det man kan säga är att vi ska utreda om det är någon som är skyldig till brott eller om det var en ren olyckshändelse.