Efter droglarmet: Så vill politiker ta tag i problemen

Nu kommer politiska reaktioner på larmet om att unga fastnat i missbruk av kristall. Oppositionen hävdar att problemet "sopas under mattan." Inte alls, svarar majoriteten.

En zip-påse som ligger i en av gångarna i Kulturcentrum, en av de platser där droghandel uppgetts förekomma. Om det varit kristall, 3-CMC i denna är oklart.

En zip-påse som ligger i en av gångarna i Kulturcentrum, en av de platser där droghandel uppgetts förekomma. Om det varit kristall, 3-CMC i denna är oklart.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-03-21 20:00

Varje måndag samlar majoriteten (S, C, V, L och MP) sin politiska ledningsgrupp. Inför veckans samling bjöds även oppositionens gruppledare in. 

Orsaken: den senaste tidens uppgifter om missbruk av drogen kristall bland unga i Åtvidaberg. 

– Alla partier behöver få samlad information. Vi behöver lyfta problemen med droger till ytan, säger kommunalrådet Joakim Magnusson (C). 

Under en timme fick politikerna lyssna till hur olika verksamheter inom kommunen arbetar med frågor kopplat till unga och droger. På plats fanns företrädare för Alléskolan, socialtjänsten, ungdomsverksamheten, trygghet- säkerhetssamordning, elevhälsan och kommunledningsförvaltningen. 

Inledningsvis gavs också information om enkäter och undersökningar, som ger en uppskattning av droganvändningen i kommunen:

– Som det ser ut i riket, så ser det ut i Åtvidaberg också. Vi är som riksgenomsnittet, säger Joakim Magnusson.

undefined
En zip-påse som ligger i en av gångarna i Kulturcentrum, en av de platser där droghandel uppgetts förekomma. Om det varit kristall, 3-CMC i denna är oklart.

Efter mötet väcker uttalandet reaktioner.

– Det är som att vi ska vara glada över att vi inte sticker ut mer. Lite som att säga att det inte är något problem, eftersom det är lika illa i hela landet. Det är som att sopa problemet under mattan. För min del är det ett problem så fort en person är drabbad, säger Joel Edoff, gruppledare för (KD).

Oppositionsrådet och (M)-gruppledaren Tommy Aarna, var nöjd med informationen under mötet, men säger: 

– Vi fick från början höra att det inte ser värre ut i Åtvidaberg än i hela landet. Jag tycker att man spelar ut det kortet lite väl mycket. Vi ska inte acceptera att vi är på en sådan nivå. 

Även Max Haienhjelm, gruppledare för (SD) reagerade:

– Det är en taskig inställning att säga vi är i ett normalläge. Lite som att vi inte ska eftersträva att vara bättre än riksgenomsnittet, säger han.

Joakim Magnusson bemöter kritiken om jämförelser med riket:

– Det är inget vi lutar oss emot. Det är bara ett konstaterande. Vi är inte nöjda med att vi ligger där vi ligger. Droger ska inte förekomma i samhället. 

Kommunalrådet kritiserar oppositionen för att ta politiska poäng, också i frågor kring ungas bruk av droger.

– Det motverkar att vi kan jobba tillsammans och se lösningar, säger han och pekar på att avsikten med att bjuda in oppositionen var att olika verksamheter inom kommunen skulle ge en samlad information. 

undefined
Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) bemöter kritiken om jämförelser med riket: "Det är bara ett konstaterande. Vi är inte nöjda med att vi ligger där vi ligger. Droger ska inte förekomma i samhället."

Max Haienhjelm klandrar majoriteten för att sakna engagemang i narkotikafrågor: 

– I klimat- och miljöarbetet är kommunen väldigt långt framme, men i dessa frågor hänger vi inte med.

Joakim Magnusson svarar tillbaka med att det finns ett stort engagemang och att kommunen och polisen i sitt gemensamma medborgarlöfte fokuserar på just narkotika. 

Han framhåller samverkan mellan flera aktörer inom kommunen, polis, föräldrar och föreningsliv som den viktigaste insatsen:

– Alla ska jobba mot samma mål, så att vi kan få bort droger härifrån.

undefined
Max Haienhjelm (S), Joel Edoff (KD) och Tommy Aarna (M) i oppositionen vill se mer åtgärder kring droger bland unga i Åtvidaberg.

Vad vill oppositionen?

SD: Har i dagarna lämnat in två motioner. Den ena med förslaget att kommunen ska införa frivilliga, slumpmässiga drogtester för elever på kommunens skolor. Om elever vägrar ska vårdnadshavare informeras.

Den andra rör kommunens ANDTS-arbete (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar). SD vill att bland annat att kommunen tar fram politiska styrdokument och uppdaterar sin hemsida med aktuell information.

I underlaget pekar SD på öppen droghandel i Åtvidaberg och att länsstyrelsen i sin senaste mätning av narkotika i avloppsvatten konstaterat att alla droger, förutom kokain, ökar i kommunen. Partiet pekar också på att socialkontoret uppgett att barn så unga som 12 år använder narkotika. 

M: "Det ska vara svårt att sälja och använda droger i Åtvidaberg", säger Tommy Aarna. För det krävs att polisen ökar sin närvaro i Åtvidaberg. "Jag vet inte hur hög närvaron är idag, men med facit i hand räcker det inte". 

Andra åtgärder som M vill se är heltidsmentorer i skolan. Det rör sig om vuxna som inte undervisar, men som ska hjälpa elever med studier och social utveckling, kunna arbeta drogpreventivt och för att elever ska nå goda studieresultat. 

M efterlyser också insyn i det lokala brottsförebyggande rådet, Åbrå, men även återkoppling i vad rådet gör.

KD: Vill införa ett fritidskort, för att fler unga ska kunna ta del av föreningslivet och goda förebilder. Ökat stöd till föreningar för att kunna ta emot fler unga. Föräldrautbildning för att sprida kunskap om droger och varningssignaler.

Några tips till föräldrar

På kommunens föräldrawebb – den del som avser tonårsföräldrar – finns information om droger samt om var man kan söka hjälp. 

På sajten delas också fem uppmaningar från polisen: 

Var medveten om att unga kan komma i kontakt med narkotika överallt.

Var inte naiv – var uppmärksam på tecken.

Släpp inte taget när din tonåring är jobbig – ha koll.

Var vaken när din tonåring kommer hem.

Bygg relation så att din tonåring vågar berätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!