Länsstyrelsens mätning av narkotikaspår i avloppsvatten släpptes i veckan. I Åtvidaberg ökar cannabis, som i övriga länet.
På två områden sticker kommunen ut:
• Amfetamin har minskat i nio av länets 13 kommuner. Åtvidaberg är en av de fyra där amfetamin ökar.
• Tramadol, ett narkotikaklassat läkemedel av typen opioid, har minskat i hälften av länets kommuner. I Åtvidaberg syns däremot en kraftig ökning. Det placerar kommunen på plats nummer två, efter Ydre som ligger högst i länet.
– När vi mäter spår av narkotika i avloppsvatten så går det inte att se om det är förskrivna läkemedel eller om det använts olagligt, säger Viveca Andersson, länsstyrelsens samordnare inom folkhälsa.
Går att på något annat sätt att fastställa hur stor andel Tramadol som inte är förskrivet av läkare?
– Vi har inte hunnit grotta ner oss i det. Det behövs ytterligare information, exempelvis från regionen för att få reda på vad som ligger bakom siffrorna och för att få en bild av situationen.
Hon fortsätter:
– Beroende på vad man får för svar, om det är förskrivet eller inte, så bör man ta en diskussion om ökningen.
Länsstyrelsens rapport stämmer med socialkontorets bild av situationen. Det bekräftar myndighetschef Monica Flodin som främst märker en generellt ökad droganvändning bland unga.
– Vi ser det också längre ner i åldrarna, säger hon och uppger att socialkontoret känner till ett fåtal barn i 12-årsåldern som använder narkotika.
Hon säger att droger finns överallt, både bland vuxna och unga.
– Som förälder måste man vara vaksam och upplyst. Man får inte vara för godtrogen, utan fråga och var nyfiken.
Ser ni att det skulle vara specifikt någon substans som ökar i Åtvidaberg?
– Nej, och vi har inte sett en ökning av just Tramadol. Vi vet heller inte hur benägna läkare är att skriva ut tunga läkemedel, men vi ser människor med stora förskrivningar av tunga mediciner och vi ser att det förekommer ett blandmissbruk. Det förekommer också kristaller (även kallad nätdroger, partydroger, reds anm) och lustgas.
Socialkontoret arbetar för att unga missbrukare, genom region Östergötland ska kunna provtas och få behandling i Åtvidaberg.
– Vi vill teckna avtal med regionen. Är man i missbruk och motiverad att komma ur det, så ska det vara enkelt och nära att få den hjälp man behöver.