Corren berättade i början av september om 18 allvarliga avvikelser, kring hantering av främst narkotikaklassade läkemedel. Samtliga avvikelser kopplades till en sjuksköterska som då var anställd inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning.
Flera boende på kommunala vård- och omsorgsboendet Kopparsvanen hade drabbats.
Enligt socialchef Sara Waerner gällde flera avvikelser samma patienter. Hon ville inte uppge antalet drabbade, men uppgav att det var färre än tio.
De hade fått andra än ordinerade läkemedel samt fått doser ändrade utan läkares ordination.
Narkotikaklassade läkemedel hade även bytts ut, kasserats och fasats ut i för snabb takt.
En patient avled samma dag som ett flera gånger starkare narkotikaklassat läkemedel än det ordinerade, ska ha injicerats.
Kommunen stängde hastigt av sjuksköterskan från sin tjänst. Samtidigt gjordes en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, en skyldighet om en vårdgivare befarar att legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal kan utgöra en fara för patientsäkerheten.
Parallellt pågår en utredning enligt lex Maria om vårdskador.
Kommunen polisanmälde redan den 9 september sjuksköterskan för tjänstefel.
– Vi ser att det finns brister i genomförandet och valde att gå vidare med polisanmälan, säger socialchef Sara Waerner och påpekar att kommunen som arbetsgivare måste ta ställning till arbetsuppgifter som åsidosatts.
– Det är en markering från arbetsgivaren, säger hon.
Enligt anmälan framgår att: "Misstänkt har uppsåtligen, eller av oaktsamhet, åsidosatt sina skyldigheter i samband med myndighetsutövning."
Kommunen uppger vidare att det vid tiden för polisanmälan finns 18 eller 19 avvikelser och att dessa ska ha upptäckts av timvikarier under sommaren. Kommunen tillägger att en händelseanalys kommer att göras tillsammans med läkare.
Polisen fattade beslut om att inleda förundersökning, då "det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats".
Förundersökningen leds nu av åklagare Kristoffer Clausen vid åklagarkammaren i Jönköping. Han förklarar att ärenden där brott kan misstänkas ha begåtts i vårdsituationer hamnar på särskilt utsedda åklagare. I Östergötland finns inga sådana åklagare.
Kristoffer Clausen skriver i mejl: "Detta ärendet är i en inledande fas och jag har inga kommentarer överhuvudtaget."
Sjuksköterskan har inte längre kvar sin anställning inom kommunen.