Skogsstyrelsen varnar för brandrisk

I veckan kom Länsstyrelsen ut med en generell rekommendation om att inte arbeta i skogen alls under torkan. Nu går myndigheten Skogsstyrelsen ut med en liknande rekommendation.

Skogsstyrelsens rekommendation att avstå från skogsbruk gäller de områden där det enligt SMHI:s brandriskprognos är mycket hög eller extrem brandrisk.

Skogsstyrelsens rekommendation att avstå från skogsbruk gäller de områden där det enligt SMHI:s brandriskprognos är mycket hög eller extrem brandrisk.

Foto: Johan Gunséus / TT

2018-07-27 10:30

Östergötland

Tidigare i veckan gick Länsstyrelsen ut och rekommenderade att arbete i skog och mark ska upphöra under torkan. En liknande rekommendation presenteras nu även av myndigheten Skogsstyrelsen. Rekommendationen är att inget skogsbruk utförs i de områden i landet där det råder hög brandrisk. Myndigheten påpekar även att det kan vara straffbart att orsaka en brand genom skogsbruk.

Konventionellt skogsbruk medför en mängd brandrisker. Framför allt är det riskabelt att köra stora maskiner som är försedda med band eller kedjor vilket ger stor risk för gnistbildning.

– Med anledning av torkan så är det på vissa platser en extrem brandrisk nu. Samhällets resurser är redan ansträngda av andra bränder, vi vill undvika att det blir ännu fler, säger Lena Allthin, kommunikatör på Skogsstyrelsen.

Med denna rekommendation syftar Skogsstyrelsen till att understryka riskerna som kan finnas med att utföra skogsbruk i den torka som nu råder.

– Men de allra flesta gör ju egna bedömningar över brandrisken varje dag. I södra Sverige har stora delar av skogsbruket stått still under ganska lång tid, så skogsbruket själva har tagit ett väldigt stort ansvar.

Lena Allthin menar att man framför allt vill försöka nå dem som kanske ännu inte har förstått vidden av situationens allvar.

– Om det skulle vara någon som inte har funderat så mycket på detta än hoppas vi att detta kan väcka tanken, att man måste vara försiktig.

Företaget Holmen avverkar mindre än vanligt och vidtar sedan tidigare extra försiktighetsåtgärder. Men Skogsstyrelsens rekommendation innebär inte att företaget kommer sluta att arbeta helt i skogen. Detta säger Hakim Belarbi på Holmen.

– Generellt sett gör vi bedömningar väldigt lokalt och det skiljer sig mycket mellan områden. Finns det nära tillgång till vatten så är det en bra förutsättning. Vi jobbar dessutom nattetid, då det är högre luftfuktighet och enklare att upptäcka eventuella bränder.

Holmen kör sina skogmaskiner utan kedjor, vilket innebär att man tagit bort en av de största riskerna inom skogsbruk för gnistbildning – och de använder sig även av brandvakter. Hakim Belarbi säger att detta bara är några exempel på försiktighetsåtgärder man vidtar.

– Vi är väldigt duktiga på dessa frågor inom skogsbruket och vi är medvetna om riskerna. Det är ju inte från skogsbruket som de flesta bränderna har uppstått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!