"Man måste vara väldigt försiktig"

Länsstyrelsen rekommenderar att allt arbete i skog och mark ska upphöra under sommarens torka. Men skogsbolagen gör sina egna riskbedömningar.

Foto: Arkiv: TT/Stefan Jerrevång

Östergötland2018-07-24 17:00

Den extrema torkan som råder i skog och mark över nästan hela Sverige har orsakat flera stora skogsbränder och skog för fler hundra miljoner kronor har gått upp i rök. Orsakerna till att bränder uppstår i naturen är många: eldning, blixtnedslag, gnistor från tåg eller gnistor i samband med skogsavverkning. När det gäller det sistnämnda arbetar skogsbolagen med förhöjd säkerhet och försiktighet under sommaren men det är bolagen själva som gör riskbedömningarna. Länsstyrelsen har gått ut med en generell rekommendation att inte arbeta i skogen alls under torkan.

– Det är en rekommendation kopplad till vårt eldningsförbud. Maskiner som motorsågar, slåtteraggregat, markberedningsmaskiner och så vidare ska inte användas. Men det är inte ett förbud, det är upp till aktörerna att se till att de har kompetens att släcka en eventuell gnistbildning eller brand och göra riskbedömningar, säger Mikael Norén, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland.

Under sommaren går arbetet med avverkning ner över hela landet. Företaget Holmen avverkar mindre än vanligt och vidtar extra försiktighetsåtgärder.

– Vi kollar alltid väldigt noga och anpassar naturligtvis avverkningen efter hur läget ser ut i det specifika området, säger Stina Sandell, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Holmen.

En åtgärd som Holmen vidtar är att utföra allt sitt arbete i skogen under nattetid, när temperaturerna är lägre.

– De som är ute har också tillgång till extra mycket vatten och det är fler personer på plats som går efter och kollar, det är sunt förnuft som råder, säger Stina Sandell.

Mikael Norén på Länsstyrelsen är dock skeptisk till hur mycket nattarbete minskar brandrisken.

– Det kan diskuteras. Det är så himla torrt och det är inga vanliga nätter just nu med mycket fukt som det kan vara annars. Vi går från en jättehög risknivå till en kanske ännu högre risknivå de närmsta dagarna med låg luftfuktighet och extrem värme. Man måste vara väldigt, väldigt försiktig.

Bolaget Södra skog har valt att pausa sin hela sin verksamhet ute i skog och mark på grund av värmen och torkan.

– Vi pausar helt tills läget ändrar sig. Vi gick ut med beskedet i söndags och nu ska i princip allt vara nedstängt, säger Magnus Petersson, chef för skötsel och entreprenörsutveckling på Södra skog.

Södra skog har tidigare under sommaren arbetat efter de gemensamma riskbedömningarna som branschen satt upp. Men med väderprognoserna för de närmsta dagarna i åtanke, och att stora delar av de nationella brandresurserna är förflyttade till mellersta och norra Sverige, väljer man att för första gången någonsin att stänga av helt.

– Om det värsta skulle hända här nere så finns det inga resurser att sätta in.

Tycker du att det är rimligt att bolagen själva gör riskbedömningarna eller borde dessa beslut tas på statlig nivå?

– Jag tycker att det är en ganska bra ordning som det är nu. Normalt sett så går ju inte vi ut och pausar arbetet helt, utan den normala gången är att man har lokala samråden med våra tjänstemän och entreprenörer där man diskuterar risker utifrån lokala förhållanden. Nu är det extraordinära omständigheter som gör att vi stänger ner helt.

Han fortsätter:

– Säg att det skulle komma ett stort regnväder som påverkar en del av vårt område, då kan de höra med oss och då kan vi tillåta att de börjar avverka på den platsen igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!