Här är tolv exempel på vår nära journalistik

Det har varit en händelsefylld vår i vårt område. Vårt löfte till dig är att alltid vara nära. Varje kvartal lyfter jag fram tolv jobb som jag tycker uppfyller det löftet.

Liban Mohamed (uppe till vänster), Jessica och Kalle Kallander (uppe till höger), Birgit och Göran Karlsson (nere till vänster) och Johanna Nordmyr (nere till höger) har alla på olika sätt figurerat i  Corren de senaste månaderna.

Liban Mohamed (uppe till vänster), Jessica och Kalle Kallander (uppe till höger), Birgit och Göran Karlsson (nere till vänster) och Johanna Nordmyr (nere till höger) har alla på olika sätt figurerat i Corren de senaste månaderna.

Foto: Victor Bomgren/Lotta Willsäter/Lena Grape Lilliehorn

Krönika2021-06-25 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sofia fördes bort från Chile – hittade syster i Sverige

För tre år sedan fick Sofia i Mjölby beskedet att hon med stor sannolikhet adopterats bort på felaktiga grunder. I dag ingår hennes ärende i en stor brottsutredning. Av tusentals anmälningar utreds närmare 600 fall av barnarov och oegentligheter i samband med adoption. Sofias ärende är fall 89.

Våra LHC- och fotbollspoddar

Den gångna hockeysäsongen etablerade vi vår LHC-podd "På andra sidan ån" som en del i vår nära bevakning av klubben. Den rullar förstås vidare i höst. Under våren har vi med ett liknande format startat podden "Fotboll på schlätta" där vi borrar ner oss i den östgötska fotbollen. LHC och lokal fotboll är två av sportens viktigaste bevakningsområden, båda med ett stort antal följare bland våra prenumeranter.

Kunde Sanije mördas för att hon var rom?

Den 15 april mördades Sanije i en gångtunnel under perrongerna på Linköpings resecentrum. Hon var på väg till ett möte med sina barn, ett möte som socialen hade ordnat. Förmodligen väntade hennes exman på henne när tåget rullade in på stationen. Vår granskning har väckt frågor som ännu inte har fått svar: Fick inte Sanije tillräckligt med skydd av myndigheterna på grund av att hon var rom? Flera personer med insyn i ärendet hävdar att så är fallet.

Hundratals personer tog sig till mordplatsen

Drygt en månad efter mordet på Sanije så skakades Linköping av ytterligare ett mord. Denna gång var det en 20-årig man som sköts till döds i Berga. Dagen efter mordet var vi på plats när hundratals personer i området besökte platsen där dödsskjutningen inträffade. En av dem som var på platsen var den mördades pappa som vädjade: "Låt min son vara det sista barn som mördas i Linköping". Missa inte reportaget i dag med familjen.

undefined
"Vi alla måste hjälpas åt för att stoppa det här vansinnet. Låt min son vara det sista barn som har mördats i Linköping, och i hela Sverige", sa Liban Mohamed, pappa till den mördade 20-åringen.

Marias son har blivit rånad tre gånger

Det var fullt med folk på busscentralen den där junikvällen när Marias son skulle byta buss. Ett tiotal killar omringade Marias son och rånade honom. Marias son larmade polisen som snabbt grep åtta ungdomar. Sex av dem äldre än 15 år. Sonen berättar för oss att flera kompisar har blivit rånade, men att de inte vågar anmäla. Maria är kritisk till politikerna, hon menar att politikerna vet vad som sker men att det görs för lite.

Flera boende saknade försäkring

Den 22 maj utbröt en kraftig brand på Sörgårdsgatan i Skäggetorp. En 25-årig man omkom i branden och polisen misstänker att den var anlagd. Vi gjorde ett flertal uppföljningar efter branden och pratade med många Skäggetorpsbor efteråt, där det visade sig att några av de boende i huset saknar hemförsäkring.

Ständigt nya vyer för diamantbröllopsparet

Vi måste ha med lite kärlek på listan också, det är ju ändå midsommarafton. Jag vill lyfta fram vårt reportage med Birgit och Göran Karlsson i Mjölby som i onsdags firade diamantbröllop, det vill säga 60 år som gifta. Själva tyckte de inte att det var så mycket att orda om, men de skickade med ett fint kärleksråd: "Vi har alltid sagt god natt till varandra”.

undefined
Birgit och Göran Karlsson i Mjölby firade diamantbröllop med de tre barnen, från vänster Maria, Lena och Lasse.

Korvgrillningen blev en mardröm – Erik började brinna
Grillstunden med kompisarna på påskafton var nära att sluta i en tragedi. En plötslig vindil och Eriks fleecebäst fattade eld som spred sig upp mot hals och ansikte. Tack vare rådiga kompisar och närhet till Sveriges superproffs på brännskadevård räddades hans liv. De här artiklarna är ett bra exempel på hur vi följer upp nyhetshändelser.

Vi provar nya MTB-parken: "Halvvägs ner var jag hooked"

Klassiska Tolvmannabacken i Kisa har gjorts om till MTB-park och vi var där och provcyklade. Det här reportaget var ett av många i våra Sommar-tidningar som vi gav ut i mitten av juni. 176 fullspäckade sidor med reportage och annonser för alla oss som älskar att upptäcka Östergötland. Har du dem inte i pappersformat så finns de som e-tidningar på Corren.se.

Slukhål blottar okänt gruvhål i Mormorsgruvan

Plötsligt öppnades ett slukhål i trädgården hos Kalle och Jessica Kallander i Mormorsgruvan. Därunder – ett vattenfyllt och kanske okänt gruvhål. En både skrämmande och fascinerade nyhet som snabbt blev en riksnyhet och Kalle och Jessica fick sitta i direktsänd tv och berätta om upptäckten.

undefined
Vad gör man när man får ett slukhål i sin trädgård? Jessica och Kalle Kallander söker svar från flera myndigheter med ansvar för att kunna säkra området.

Pandemin tog hårt på bårhuspersonalen

Döda strömmade in. Skyddutrustningen gick till vård av levande patienter. Och mitt i allt en ombyggnad med färre bårhusplatser än vanligt. Vi fick en unik inblick i nya bårhuset där personalen berättade om hur de hade påverkats av covid-19-utbrottet. "Det har varit svårt många gånger, med många avlidna och det har varit trångt. En måndag kan det ligga 20 nya avlidna." berättade obduktionsteknikern Ronny Söderquist.

undefined
Johanna Nordmyr, enhetschef och överläkare i klinisk patologi, berättar att man nu har särskilda riktlinjer för obduktioner av patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Skredrisk stoppar över 100 bostäder i Ljungsbro

Få ämnen lockar så konsekvent så stort intresse bland våra läsare som stadsplanering. Och när det blir som i det här fallet, att ett projekt stoppas på grund av olika omständigheter, då blir det alltid extra stort. Den här artikeln blev en av vårens mest lästa och handlade om att SGI (Statens geotekniska institut) har pekat ut Motala ström mellan Berg och Borensberg som ett område med hög risk för jordskred.

Till sist måste jag också nämna våra digitala kryss och spel som vi höjt till en ny nivå de senaste månaderna. Förutom att våra dagliga kryss går att lösa digitalt i e-tidningen så har vi nu en sida på Corren.se (Corren.se/korsord) fylld med kryss och spel. Den har snabbt blivit en av sajtens populäraste sidor. Titta in du också under sommaren!

Glad midsommar!