I september 2023 slog polisen till mot Skänninge stadshotell. På plats hittas kilovis med narkotika.
De senaste veckorna har vi fått följa det rättsliga efterspelet. Ägaren till stadshotellet står åtalad för narkotikabrott, människorov och våldtäkt. Åklagaren yrkar på tio års fängelse för den 26-årige fastighetsägaren, med en kriminell bakgrund. Han har erkänt människorov.
Är då det här ett lokalt exempel på att den offensiva kriminalpolitiken för att få ordning på Sverige börjar få genomslag?
Den M-ledda regeringens kanske främsta prioritet är att bekämpa gängen. Liknande tongångar hördes från Magdalena Andersson (S) när hon var statsminister, hon skulle vända på varje sten för att bekämpa gängbrottsligheten.
Jag är dock osäker på om myndigheterna verkligen har förmått att kraftsamla mot den grova organiserade brottsligheten. Från min horisont sett verkar rättsvårdande myndigheter snarare sila mygg och svälja elefanter.
För samtidigt som kriminaliteten frodas – som på stadshotellet i Skänninge – koncentrerar svenska staten sina resurser till att vända på varje sten på vår gård strax utanför Skänninge.
Det var den 17 maj 2023. Polisen ringde när jag var och hämtade utsäde och undrade om jag kunde komma hem.
Jag sa ja – vad ska man annars säga? När jag kom till gårdsplanen möttes jag av polis och gränspolis, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket. Tio personer totalt. Oanmäld kontroll.
Tillvägagångssättet hade jag aldrig tidigare hört talas om. Att myndigheter går ihop och gör en riktig genomlysning av företag, de kontrollerar att man sköter sig som företagare helt enkelt. Allt kontrolleras – arbetsmiljö, våra medarbetares anställningsavtal, arbetskläder, personalutrymmen, skatter, betalningssystem och så vidare.
Efter några timmar åkte alla, vi fick ingen vidare information. Vi fick inget dokument som visade att de varit hos oss, ingenstans att ringa i händelse av frågor. De åkte bara. Och där stod vi, överrumplade och lite chockade. Tankarna snurrade kring om insatsen skulle leda till att vårt jordbruksföretag fick rykte om sig att vara oseriöst.
Idag nästan tio månader senare har jag äntligen fått klart för mig att det var centret mot arbetslivskriminalitet, AKC, som samordnat besöket hos oss. En kvinna jag talar med på AKC säger att vi inte längre lever med ett parallellt kriminellt samhälle. Det kriminella är idag integrerat i det mesta i samhället och finns överallt. Det är en av anledningarna till att centret finns och jobbar som de gör. För att hitta oegentligheter.
Centrets arbete behövs. Att kriminella och oseriösa företagare stoppas är viktigt. Men är vi i lantbruket de stora bovarna som myndigheterna ska prioritera att granska? Är det så här kampen mot gängen förs?
Knappast. Med några enkla knapptryck hade myndigheterna kunnat se vad vårt grönsaksföretag betalar i skatt och löner samt arbetsgivaravgifter.
För vad blev resultatet efter besöket hos oss? Att vi skulle sätta en kåpa på ett naket lysrör i maskinhallen och sätta upp en skylt som saknades vid en av alla våra brandsläckare.
Om politiker och rättsvårdande myndigheter menar allvar med att ta krafttag mot gängen så hoppas jag att statens resurser prioriteras bättre framöver – som till Skänninge stadshotell, 1,5 kilometer från vår gård.
Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.