Det går inte missa det anrika Stadshotellet när man kör in med bilen på kullerstenarna på Stora torget i Skänninge. Den pampiga byggnaden har varit en viktig del av stadsbilden sedan den stod färdig 1885.
Björn Borg, Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria hör till dem som besökt hotellet genom åren. Det är inte de nio hotellrummen som stått i centrum under byggnadens historia. Det är alla möten, middagar och festligheter.
En trappa upp hittar vi den mäktiga Oscarssalen med sina stora fönster. Från det åtta meter höga taket hänger tre stora kristallkronor. Inför bygget av hotellet samlades pengar in och ett banklån togs för att köpa in dyrgriparna.
Ett antal ägarbyten och ombyggnationer senare hänger de fortfarande kvar i taket.
***
När Skänningeborna vaknar upp lördagen den 16 september i år har polisen spärrat av ett helt kvarter runt hotellet. Polisbilar och piketbussar står uppställda på torget. I byggnaden söks varje vrå igenom med hjälp av hundar.
Butiksägaren Annelie Nordqvist, som driver Nya Blomsterhandeln strax intill, är chockad när hon kommer till jobbet på morgonen.
– Lördagar brukar vara en bra försäljningsdag men det känns som att folk inte riktigt vågar sig hit. Det känns lite obehagligt faktiskt.
Från början vill inte polisen säga något om insatsen. Men det ska handla om ett narkotikatillslag och ett planerat utredningsärende som vuxit med tiden, berättar polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.
– Det har gjorts vissa fynd och då har det också växt i omfattning. När det handlar om narkotikabrott blir det många rum att gå igenom. Kriminaltekniker behöver gå igenom rummen och det tar tid.
I samband med tillslaget griper polisen sex män och en kvinna.
***
25 januari 2023. Klockan har passerat 9.00, men den exekutiva auktionen som gäller Skänninge stadshotell har inte kommit igång på utsatt tid. I Kronofogdens lokaler pågår febril aktivitet. Auktionen sker via telefonlänk. Förrättaren Sebastian Norman har inte lyckats få kontakt med alla som anmält sig till försäljningen. På plats i Linköping finns, förutom Correns reporter, endast konkursförvaltaren, en representant från banken och ett ombud från en hemlig spekulant.
När auktionen startar finns två personer närvarande via telefon. En av budgivarna befinner sig på Kronofogdens kontor i Göteborg. Den andra budgivaren i Stockholm, men inte på ett av myndighetens kontor.
– Jag skulle vara på plats på kontoret i Sundbyberg, men jag hann inte. Jag har en person som kan vara där inom 20 minuter om jag vinner, säger mannen i telefonen.
Sebastian Norman förklarar att det inte räcker, utan att budgivaren bör be ombudet att börja bege sig mot ett av Kronofogdens kontor.
– Vi vill att ombudet befinner sig så nära ett kontor som möjligt ifall du vinner auktionen. Jag är inte säker på att jag godkänner det annars om du vinner.
Innan utropet berättar Sebastian Norman förutsättningarna inför auktionen.
Kronofogden har låtit värdera hotellets två fastigheter. Hotellets huvudbyggnad, Gillestugan 5, med tillhörande restaurang och festvåning värderas till 3,5 miljoner kronor. Den andra byggnaden, Gillestugan 6, som förutom hotellverksamhet även hyrs ut till biografverksamhet och en schackklubb värderas till samma summa.
– Det här är en speciell byggnad eftersom det är två fastigheter som sitter ihop, men de är inte samtaxerade och hör inte ihop.
De båda fastigheternas gemensamma värdering ligger på 5 miljoner kronor. Förklaringen är marknadens utveckling och objekten tillsammans skulle värderas lägre än var för sig.
– Beroende på hur auktionen går kan de bli sålda separat, men de kan även bli sålda tillsammans. Därefter gör vi en bedömning av de lämnade buden, säger Sebastian Norman.
Han förklarar att fastigheterna kommer ropas ut var för sig och därefter gemensamt.
– Då börjar vi med Gillestugan 5. Får jag ett bud?
Efter en kort tids tystnad lämnar budgivaren från Stockholm ett bud på 1,5 miljoner. Inget motbud ges och Sebastian Norman räknar ned och klubbar budet.
– Då får jag be om ditt namn?
***
När vi kommer till Skänninge på måndagen efter narkotikatillslaget är hotellet fortfarande avspärrat. Inne i byggnaden pågår polisiär aktivitet. Men ingen vill säga något, utan vi hänvisas till polisens presstjänst.
Vid hotellet träffar vi på en företagare som bedriver sin verksamhet i anslutning till hotellet. Han är inte förvånad över att polisen är på plats och hävdar att han känner till mer än vad han vill berätta.
– Det har pågått konstiga saker under ett antal månader. Och jag vet vilka de har gripit.
***
– Vi bedömer att budet är för lågt. Det är inte jättenära att godtas, säger auktionsförrättare Sebastian Norman om stockholmarens första bud.
Under den efterföljande halvtimmen uppstår ett visst kaos. Budgivaren från Stockholm lägger ytterligare ett bud på hotellets huvudbyggnad och på de båda byggnaderna tillsammans. På den andra byggnaden inkommer inga bud. Eftersom det totala budet bedöms vara för lågt för att godtas av Kronofogden tas auktionen om. Inför det nya utropet avbryts auktionen och mannen från Stockholm får 20 minuter på sig att ta sig till ett av Kronofogdens kontor.
När auktionen återupptas efter pausen ges inga bud på varken Gillestugan 5 eller 6 separat. Utropet för de båda byggnaderna tillsammans börjar på 2 miljoner kronor. Budet inkommer från budgivaren i Göteborg.
– Jag lägger 2,3 miljoner kronor, kontrar mannen från Stockholm.
Av bakgrundsljudet kan man höra att han befinner sig på tunnelbanan. Inte på ett kontor.
***
Under tisdagen den 19 september, tre dagar efter tillslaget, har gatan framför hotellet öppnats upp igen. Men avspärrningen runt själva byggnaden är kvar. Senare under dagen väljer kammaråklagare Emma Högström, som leder förundersökningen, att begära fyra av de sju gripna häktade för grovt narkotikabrott. Övriga tre försätts på fri fot, men misstankarna kvarstår.
Under eftermiddagen går Linköpings tingsrätt med på att häkta tre av männen, 26, 29 och 39 år gamla. De häktas inte för grovt narkotikabrott, utan för narkotikabrott av den så kallade normalgraden. En 33-årig man försätts på fri fot efter beslut av rätten.
– Misstankarna hos åklagaren är grovt narkotikabrott, men tingsrätten valde att häkta för narkotikabrott av normalgraden, sade Emma Högström efter häktningsförhandlingarna som hölls bakom stängda dörrar.
***
Under auktionens gång stiger summan för de båda byggnaderna. Vid 4 miljoner kronor hoppar budgivaren från Göteborg av. Efter ytterligare två bud från bankens representant lämnar även han auktionen. Det slutgiltiga budet hamnar på 4 320 000 kronor och det är budgivaren från Stockholm som står för det.
Efter en kortare överläggning bestämmer sig Kronofogden att godta budet.
– Det betyder att du ska betala in en handpenning på 432 000 kronor och den ska betalas på ett av Kronofogdens kontor relativt snart. Har du ett ombud på väg till Sundbyberg? frågar Sebastian Norman.
– Jag träffar mitt ombud om 6-7 minuter. Då ska jag skriva under att hon för min räkning betalar för de här fastigheterna. Hon tar med mitt bankkort och id-kort. Det tar inte lång tid.
Senast den 22 februari ska mannen betala in det resterande beloppet. Då är hotellet hans.
***
Vi bestämmer oss för att höra av oss till Sebastian Norman 20 minuter efter avslutad auktion för att få bekräftat att handpenningen är betald. Det visar sig att det uppstått någon form av problem. Handpenningen är inte inbetald.
Strax efter klockan 15 på eftermiddagen ringer Kronofogden upp och bekräftar att köpet har gått igenom.
Under tiden har vi gjort en sökning på mannens namn i de offentliga databaser som vi har tillgång till.
Köparen är en 29-årig man. Mannen har jobbat på sin pappas restaurang och samtidigt ägnat sig åt fastighetsaffärer. I september 2019 döms han i tingsrätten till tre års fängelse för grovt bedrägeri. Tillsammans med ytterligare två personer har han lurat ett tiotal banker och kreditgivare på betydande belopp.
Brotten ska ha bestått i att de hjälpt personer som på grund av olika omständigheter haft svårt att ansöka om eller beviljas lån från ordinarie kreditgivare. Bland annat har mannen skrivit ut falska arbetsgivarintyg med felaktiga löneuppgifter så att lån beviljats på felaktiga grunder. För tjänsten har han tagit betalt av låntagarna. En stor del av pengarna ska sedan ha förts över till 29-åringens bankkonto.
Efter domen överklagar mannen till hovrätten som fastställer domen till 2 år och 9 månader. 29-åringen begärdes efterlyst den 19 augusti 2021 då han tagit del av inställelsebeslutet, men inte inställt sig och inte beviljats uppskov. Han införpassas till anstalt den 8 september 2021 och påbörjar verkställigheten samma dag.
Svea hovrätt fastställer tidigaste dagen för villkorlig frigivning till den 3 juli 2023. Alltså flera månader efter inropet av hotellet.
När vi frågar Sebastian Norman hur det är möjligt att en person med en kriminell bakgrund kan ropa in en fastighet från en statlig myndighet svarar han att det räcker med namn, telefonnummer och att de inte har en aktuell skuld hos Kronofogden.
***
– I torsdags blev köpet klart och köparen har betalat slutlikvid av köpeskillingen, berättar Sebastian Norman när vi ringer till honom den 24 februari.
– Nycklarna får de av konkursförvaltaren. Det är inte vi som har hand om det.
Norman berättar att det inte är den person som ropade in hotellet som nu står som köpare utan istället ett företag.
– Det är överflyttat till ett nybildat fastighetsbolag.
Den 29-årige budgivarens 26-årige bror är nu huvudman och står som ensam ägare till företaget.
– Det berodde på att han hade tid medan jag var lite upptagen, säger 26-åringen till Correns reporter om att brodern ropade in fastigheten under den exekutiva auktionen den 25 januari.
Han berättar för Corren att de får se med tiden hur de vill förvalta fastigheten.
– Vi var sugna på en ny karriär i livet. Jag vill inte gå in på precis vad vi ska göra, säger han.
***
Under tisdagens häktningsförhandlingar i tingsrätten försvaras 26-åringen av advokat Peter Ataseven.
– Min klient förnekar brott. Han har ingenting med den här narkotikan att göra.
Det visar sig när Corren kollar upp 26-åringens bakgrund att han har ett kriminellt förflutet. Han har tidigare dömts till fängelse för försök till rån, skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. Han har bland annat dömts för att tillsammans med tre andra personer ha innehaft en Magnum-revolver med kaliber 357, laddad med fyra skarpa patroner.
Enligt Kriminalvårdens journaler från 2020 framkommer det att 26-åringen är född i Irak, där han bodde fram till tio års ålder, då han flydde till Sverige. Han har under sin tid i Sverige haft ett umgänge där kriminalitet och missbruk förekommit. Trots att han inte anser sig vara kriminell längre skriver Kriminalvården att risken för återfall i kriminalitet bedöms som förhöjd.
I november 2021 blir mannen styrelseledamot i en kolgrill i en större stad i Sverige. Han bokför sig på samma adress som restaurangen. Uppdraget lämnar han i februari 2022. I maj går kolgrillen i konkurs. En styrelseledamot i företaget döms i samband med konkursen för att ha slarvat med bokföringen. Efter konkursen är 26-åringen fortfarande bokförd på adressen.
Den 25 januari ropas hotellet in vid Kronofogdens auktion. Den 13 februari 2023 startar 26-åringen ett fastighetsbolag. Den 22 februari 2023 blir bolaget ägare till Skänninge stadshotell. Sju månader senare grips mannen och brodern misstänkta för narkotikabrott.
***
Den 5 oktober återvänder vi till Skänninge. Löven på träden på Stora torget har fått en gul ton. Regnet ligger i luften.
Några spår av polisens avspärrningar finns inte kvar. Den 26-årige fastighetsägaren har frivilligt valt att sitta fortsatt häktad fram till den 17 oktober. Sedan ett par dagar är brodern ute ur häktet eftersom åklagaren inte lyckades övertyga tingsrätten att omhäkta honom.
På Centrumbiografen rullar verksamheten vidare. På söndagen kan man se filmen Operation Napoleon klockan 18.00. Vi går in på Booking.com för att kolla om vi kan boka ett rum på Skänninge stadshotell efter filmen. I sökningen kan vi se att det finns ett enkelrum kvar. 675 kronor inklusive frukost.
Vad som kommer hända med Skänninge stadshotell i framtiden är oklart. Många frågor hänger kvar i luften, men takkronorna i den pampiga Oscarssalen hänger stadigt kvar i taket.