Föreningar behövs i kampen mot sexuellt våld i Östergötland

Civilsamhället erbjuder den hjälpen som unga och utsatta behöver.

Nakenbilder som får spridning på nätet är ett stort problem i Linköping. Genrebild.

Nakenbilder som får spridning på nätet är ett stort problem i Linköping. Genrebild.

Foto: TT

Ledarkrönika2024-05-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regioner och kommuner står inför en tuff ekonomisk verklighet. Problem hänger kvar från coronapandemin, och personal varslas. I sådana tider märks det tydligt hur viktigt civilsamhället är. Det är också i dessa stunder som det märks att staten och det offentliga har en tendens att fortsätta växa på bekostnad av civilsamhället.

Sociologen Hans Zetterberg skrev mycket om samhällets olika sfärer, och menade att det är samspelet mellan de olika sfärerna som skapar ett bra samhälle. När en sfär får växa för stor är det alltid på bekostnad av resterande sfärer. Det har tyvärr blivit fallet i Sverige. Det offentliga växer på bekostnad av konsten, religionen, näringslivet, vetenskapen och civilsamhället. Det offentliga konkurrerar lätt ut andra aktörer, men erbjuder inte nödvändigtvis bättre lösningar.

Novahuset är ett bra exempel på detta. Det är en ideell förening här i Linköping som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för sexuellt våld. Både för fysiska övergrepp och övergrepp som skett online.

Novahusets lyckade resultat ligger antagligen i att föreningen kan jobba mer flexibelt och anpassat än vad regionen kan. Till exempel som att anpassa sig till att många unga helst söker hjälp via sociala medier.

Att hjälpa utsatta för sexuellt våld är viktigt. Enligt Novahusets egna siffror finns det 20-100 ”exposegrupper” på nätet där barn lägger ut nakenbilder på andra barn, bara i Linköping. Novahusets verksamhet, som bland annat består av att göra studiebesök i skolor och finnas där för stöd och hjälp, fungerar så bra just för att den finns där unga redan är.

I början på året fick Novahuset miljonstöd från Linköpings kommun. Det är bra att deras verksamhet säkras, men den säkerheten kan inte vila endast på kommunen eller regionens gunst. Stödet behöver vara bredare förankrat än så.

Att vi inte enbart kan förlita oss på det offentliga är även något som den före detta Säpo-chefen Klas Friberg har varit inne på. I en intervju i Dagens Industri sa han nyligen att polis och rättsväsende inte kommer räcka för att knäcka gängkriminaliteten. Företag och privata investeringar behövs minst lika mycket. Samma resonemang går att applicera när det gäller våld mot kvinnor och barn. Hela samhället behöver samlas för att våldet ska minska, inte bara det offentliga.

Lika lite som att en person kan fixa allt, kan ingen enskild sfär eller instans ensamt lösa samhällets problem, de är för komplexa. Mycket är en gång byggt av kompetenta privata aktörer, låt dem också vara med och driva samhället idag. Samhället måste vara öppet nog för att det ska finnas fler aktörer än bara det offentliga, det är så vi fortsätter utvecklas.

Johanna Trapp är student i statsvetenskap och nationalekonomi. Hon är från Vårdsberg.