Väderstad AB varslade under måndagseftermiddagen 100 medarbetare om uppsägning. Det är andra gången i år. I maj varslades 45 anställda på den stora tillverkaren av jordbruksmaskiner.
Beskedet från Väderstad säger oss något oroande om läget i världen. Det är att västvärlden håller på att förlora matkriget.
Låt oss ta det från början.
Putins Ryssland anser sig i dag utkämpa tre strider mot väst. Det är kriget i Ukraina. Energikriget mot Europa. Och kampen om att föda världen.
Den senare striden – den om maten – har dock fått skrämmande lite uppmärksamhet. Detta trots att den så uppenbart pågår.
Ryssland har målmedvetet attackerat infrastruktur för produktion och export av mat i Ukraina, som är en annan av världens stora livsmedelsexportörer. Ryska trupper har stulit skördetröskor, traktorer och spannmål från ukrainska gårdar.
Att föra ett matkrig är även något Ryssland har rustat för. Under Putins tid vid makten har landet utvecklats till en stor livsmedelsexportörer. Från att ha varit en nettoimportör av vete så sent som 2001 är Ryssland sedan ett antal år världens största exportör av vete. En mängd länder – som Kina, Brasilien och Turkiet – förlitar sig i dag på Moskva för att få spannmål eller gödsel.
Dessa leveranser av spannmål och gödsel är sällan något som mottagarna kan ha eller mista. Matbrist har alltid genom historien lett till oro och inte sällan uppror. På så sätt har mat blivit ett vapen i Putins hand.
Det här för oss också tillbaka till varslet på Väderstad, och vad det säger om västvärldens förmåga att hantera att livsmedel används som en bricka i ett geopolitiskt spel.
Viktiga marknader för Väderstad är Kanada, Sverige, Tyskland, England och Ukraina. Alltså är Väderstads orderbok en temperaturmätare för hur det är ställt med den livsmedelsproducerande sektorn i väst.
I ljuset av varslet på Väderstad ser det dock inte ut som om västvärldens jordbruk är särskilt väl rustat för matkrig. Många gårdar har en ansträngd ekonomi och svårigheter att hantera mer extremt väder, till följd av klimatförändringar. Koncernens vd Henrik Gilstring talar om en allt tuffare situation på marknaden.
I Corren berättar Henrik Gilstring varför läget har förvärrats så pass under sommaren att det krävs ett storvarsel.
"Det har att göra med bland annat spannmålspriserna, som gick upp lite i april-maj, men som sen har gått ner till nivåer som är relativt låga i förhållande till lantbrukets kostnader. Det har också att göra med att ett antal marknader har drabbats av ganska extrema väderförhållanden. Det har varit för mycket regn på en del håll och torka på andra håll vilket gör att många av våra kunder har fått en väldigt dålig skörd i år. Deras köpkraft klarar inte det här nu."
Att många lantbruk har det tufft i ett läge när Ryssland trappar upp matkriget är djupt oroande. För just nu skulle livsmedelsproducenterna i väst egentligen behöva rusta – det vill säga köpa nya maskiner från Väderstad för att kunna öka produktionen. Det skulle minska sårbarheten för extremväder och framförallt minska beroendet av ryskt livsmedel i världen.