Ohållbart med plastgran i Linköping

Debatten är ett modernt jultecken i Linköping.

Det var grannare förr. Stora torget 1951.

Det var grannare förr. Stora torget 1951.

Foto: Corren

Ledare2023-12-23 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På Stora torget i Linköping står den så grön och grann, Sveriges största plastgran. Sedan 2020 har den prytt sin plats på torget under jul – och vållat stor debatt.

Redan första året uppstod en diskussion om den nästan 15 meter höga plastgranens politiska laddning. Den dåvarande gruppledaren för Miljöpartiet i Linköping, Rebecka Hovenberg, ansåg att det rimmade illa med miljömålen att köpa en artificiell gran. Och det stämmer.

För klimatet är det inte bra att sluta hugga östgötska granar, som i generationer har stått och bundit koldioxid i hållbart brukade skogar. Särskilt inte om de ersätts med plastprodukter, som för det mesta är gjort av olja. Det är som att gå från bergvärme till eldningsolja.

Plastgranens kanske största tillskyndare har varit Muharrem Demirok (C). När den köptes in var Demirok ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och kommunalråd i Linköping. Nu är han partiledare för Centerpartiet. Och kanske är det dags att han i sin nya roll omprövar sin inställning. Skälet är att valet av en riktig gran från östgötska skogar står för allt det Centerpartiet vill med klimatpolitiken – att ersätta fossila bränslen och material med förnyelsebara råvaror. Att ett ansvarsfullt privat skogsägande, där två nya träd planteras för varje som huggs, är en bärande del i hållbarhetsarbetet.

Här finns en möjlig invändning. Om granen efter att ha stått på torget åker in i Lejonpannan frigörs koldioxiden igen. Men det är inget som säger att det behöver ske. I stället skulle de tjocka granstockarna kunna användas för att bygga långlivade produkter eller läggas ut i skogen för att gynna arter som frodas i liggande död ved. Eller så eldas ändå stockarna upp, och vi kan glädjas åt att skogsråvaran har ersatt fossila bränslen.

I takt med att hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare lär också debatten om plastgranen på Stora torget kunna intensifieras för varje år. På sitt sätt blir det här också något av ett jultecken i Linköping – ingen jul utan debatten om plastgranen på stadens största torg.

Och med det önskar ledarsidan God jul!