Nästa landshövding i Östergötland är...

Edvard Hollertz listar tänkbara kandidater för posten som landshövding i Östergötland.

Annie Lööf, tidigare Centerledare.

Annie Lööf, tidigare Centerledare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2024-08-06 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vem blir ny landshövding i Östergötland? Det är höjt i dunkel.

Regeringen har ännu inte utsett någon, efter att Carl Fredrik Graf slutade 31 juli. Så länsråd Ann Holmlid har fått hoppa in som vikarie.

Visserligen verkar jobbet som landshövding glassigt. Trots det är det nog inte alldeles enkelt för regeringen att skaka fram passande namn.

Det är av tradition ett uppdrag som ses som en avslutning på en framgångsrik karriär, vilket gör att sådana som inte känner sig färdiga inom politiken eller staten ogärna tar ta rollen som opolitisk landshövding. Samtidigt ska en landshövding gärna kunna sitta i nio år innan det är dags för pension.

Vilka kan då vara aktuella för posten som landshövding? Ett uppdrag som även inkluderar att vara chef för länsstyrelsen i Östergötland och chef för Sveriges sydöstra civilområde.

Grovhugget går det att dela upp de tänkbara namnen i tre kategorier. Det är myndighetschefer, rikspolitiker och region- och kommunpolitiker.

Om det går att skönja någon trend i utnämningarna av landshövdingar under senare tid så talar den till myndighetschefernas fördel. Tidigare rikspolischef Anders Thornberg har blivit landshövding i Halland. Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB, tar i november över som hövding på Gotland.

Dragningen mot att höga statstjänstemän blir landshövdingar kan bero på att rollen som landshövding har förändrats. Uppdraget handlar mindre om representation och mer om att leda en viktig myndighet med ansvar för beredskap.

Vilka höga tjänstemän i staten skulle då kunna vara aktuella?

Ett namn som tidigare har förts fram här på sidan är överbefälhavare Micael Bydén. Hans förordnande som ÖB går ut i september.

En annan, med lite liknande profil, är chefen för Säkerhetspolisen Charlotte von Essen. Hon fick dock sitt nuvarande uppdrag 2021 så det kan vara lite för tidigt för henne att vilja kröna karriären som landshövding.

En som däremot har suttit längre som myndighetschef är Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör för Svenska kraftnät sedan 2019.

En högoddsare som nya landshövding – men som ändå bör nämnas – är Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt. Han har erfarenhet av att leda stora organisationer och förstår forskning, vilket är viktigt för ett län som Östergötland. Dessutom har han en närhet till länet, genom uppväxten i Norrköping. Samtidigt har han inte mängder av betungande lokala kopplingar, givet många år i Schweiz och Uppsala.

Sedan har vi de tänkbara kandidaterna från rikspolitiken.

Generellt lär partierna som sitter i regering ha svårt att få fram namn, då många tunga företrädare redan är sysselsatta. Det här ökar i sin tur möjligheterna för oppositionen att föra fram sina kandidater, och som största parti är Socialdemokraterna det mest sannolika att få välja ut en landshövding.

Det finns två namn som sticker ut i S-led.

Det ena är tidigare försvarsminister Peter Hultqvist. Hans historia av motstånd mot ett medlemskap i Nato framstår alltmer som en belastning. Så partiledningen kan anse att det börjar bli dags att hitta en reträttpost.

En annan S-topp som Socialdemokraterna lär vilja hålla sysselsatt är Håkan Juholt, den tidigare partiledaren. Nu är han ambassadör i Sydafrika, men det är osäkert hur länge det förordnandet kommer att förlängas. I Håkan Juholt skulle Östergötland få en mycket entusiastisk landshövding.

En annan tidigare toppolitiker som kan komma på tal är den tidigare centerledaren Annie Lööf.

Det finns dock en omständighet som talar för att det kommer att bli en moderat som landshövding i Östergötland. Det är att två landshövdingar med bakgrund i M lämnade sina uppdrag samtidigt. Dels Carl Fredrik Graf. Dels Per Bill i Gävle. Och det regeringsbärande partiet lär inte vilja förlora två stolar samtidigt.

Moderaterna lär dock ha lite ont om tänkbara namn, givet att många av de främsta företrädarna sitter i regering eller på politiska poster i regeringskansliet. Det finns dock många kvalificerade M-märkta statssekreterare som kan komma på tal, så som Diana Janse. Hon har en tung bakgrund i staten som bland annat ambassadör.

Men mer troligt om något av regeringspartierna ska få tillsätta posten är att en för östgötarna okänd region- eller kommunpolitiker blir ny landshövding. Hade inte Marie Morell, en av Moderaternas mest meriterade regionpolitiker, varit verksam som regionstyrelsens ordförande här så hade nog hon kunnat vara aktuell. Regeringen utnämner dock ogärna någon till landshövding i sitt eget hemlän.

Oavsett vem som blir landshövding bör dock en utnämning ske snart. Det är olämpligt att landshövdingen stol står tom för länge på Linköpings slott.