Hon tar över efter landshövdingen – men bara tillfälligt

Landshövding Carl Fredrik Graf gör på onsdagen sin sista arbetsdag. Nu står det klart att Ann Holmlid blir tillförordnad landshövding.

Ann Holmlid blir tillförordnad landshövding i Östergötland.

Ann Holmlid blir tillförordnad landshövding i Östergötland.

Foto: Per Åhlin/Länsstyrelsen Östergötland

Östergötland2024-07-31 08:12

Från och med den 1 augusti är Ann Holmlid tillförordnad landshövding vid Länsstyrelsen Östergötland. Tillförordnat länsråd blir försvarsdirektör Jenny Knuthammar.

Carl Fredrik Graf, som har varit landshövding vid Länsstyrelsen Östergötland sedan september 2018, säger i en kommentar: 

– Det har varit intressant, roligt och ibland utmanande att vara landshövding. Jag är glad över att ha fått verka i Östergötland och haft förmånen att träffa intressanta människor och besöka olika platser i länet. Jag önskar Ann och Jenny lycka till som tillförordnad länsledning och flyttar nu tillbaka till Halland.

Regeringen har beslutat att Ann Holmlid, länsråd sedan november 2019, blir tillförordnad landshövding fram till att en ordinarie landshövding utses. Jenny Knuthammar, avdelningschef för Människa och samhälle, samt försvarsdirektör, ersätter Ann Holmlid som länsråd under samma period.

– Jag tackar regeringen för förtroendet och ska göra mitt bästa för att förvalta ämbetet väl fram till att regeringen utser en ordinarie landshövding, säger Ann Holmlid i ett pressmeddelande.

Carl Fredrik Graf meddelade redan i januari i år att han inte ville fortsätta som landshövding. Trots att det har gått ett halvår sedan dess har regeringen ännu inte utsett hans efterträdare. Det är civilminister Erik Slottner (KD) som är ansvarigt statsråd. 

Redaktionen skickade följande fråga till Slottners pressekreterare, Erika Svanström: ”Hur kommer det sig att det ännu inte har utsetts någon efterträdare till den nuvarande landshövdingen i Östergötland?”

Svaret kom på mejl och var synnerligen kortfattat: ”Vi kommenterar inte utnämningar, men det skickas ett pressmeddelande i vanlig ordning när beslutet är taget.” 

Det är inte ovanligt att regeringen, oavsett partifärg, tillsätter landshövdingar med en bakgrund inom politiken. Carl Fredrik Graf har till exempel ett förflutet som riksdagsledamot för Moderaterna och kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Rolf Wirtén, som var landshövding mellan 1986 och 1996, hade ett förflutet som riksdagsledamot för Folkpartiet och innehade senare även flera ministerposter. 

En annan kategori som ofta kommer i fråga är höga statstjänstemän. Björn Eriksson, landshövding i Östergötland mellan 1996 och 2009, var till exempel såväl generaldirektör för Tullverket som rikspolischef innan han utnämndes till landshövding. 

Sedan 1634

Landshövdingen är regeringens företrädare i länet och utses vanligtvis i ett sexårigt förordnande. Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län). 

I äldre tider var det inte ovanligt att landshövdingar hade adlig bakgrund. Östergötlands förste landshövding, Knut Jöransson Posse, som innehade posten mellan 1634 och 1637, var friherre och riksråd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!