Går inte att komma undan otryggheten – inte ens på villagatan

När allt fler övervakningskameror sätts upp i Östergötland blir det tydligt varför brottsligheten är systemhotande.

Synliggör hotet från kriminella. Polisen kamerabevakning på villagata i Åtvidaberg.

Synliggör hotet från kriminella. Polisen kamerabevakning på villagata i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Ledare2024-05-25 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Polisen har nyligen börjat kameraövervaka ett till synes lugnt villaområde i Åtvidaberg. Varför? Det vill inte polisen uppge.

Åtvidabergs kommuns stabschef Mattias Geving säger däremot att kameran sitter där av en anledningen. Och även om övervakningen kan skapa oro så ökar den säkerheten, inskärper Geving.

Det är dock inte konstigt om människor blir oroliga när polisens kameror sätts upp där de bor. Erfarenheten från Linköping säger att kameror kan signalera att det finns en hotbild mot området.

I mars skedde en sprängning i ett flerfamiljshus i Johannelund. Den adressen hade polisen under kameraövervakning. Och huset i Ekholmen, där det sprängdes i höstas, var även det under bevakning.

Att nya övervakningskameror sprider såväl oro som trygghet märks i Linköping, där kommunen i samråd med polisen har installerat 15 kameror runt om i staden. Och fler platser än så ska bevakas, enligt kommunen.

Det är också oundvikligt att platser som övervakas framstår som otrygga. Dessutom är det som upplagt för spekulationer om varför kameror sätts upp där de gör. Det är inte heller osannolikt att närvaron av kameror på en del platser kan påverka fastighetspriserna negativt.

Problemet är dock inte kamerorna i sig. De är bara ett uttryck för hur stort hotet från den grova kriminaliteten har blivit i Sverige. Polisens kameror skickar dock en signal som alla förstår – platsen som övervakas kan vara farlig, vid fel tid eller tillfälle.

Det här är också grejen med kamerorna – för vanliga hederliga människor signalerar närvaron av kameror att gängbrottslighet kan finnas i lokalsamhället. En insikt som nog många inte fullt ut har kunnat eller velat ta in.

Visserligen är allt fler skjutningar och sprängningar brutala exempel på hur den grova brottsligheten har spritt sig. Men de brutala dåden är bara toppen av isberget. Mycket sker fortfarande dolt för de allra flesta.

Det varnas dock återkommande för att den organiserade brottsligheten tar sig in överallt. I det stora infiltrerar gängen kommuner, banker och myndigheter. I det lilla rekryterarnas unga till att begå brott för gängen.

Polis och regering kallar därför den grova kriminaliteten för systemhotande – för att gängen blir alltmer förgrenade. För att gangsterkulturen sprids i hela samhället och engagerar allt fler. Hela 62 000 personer är kopplade till gängkriminalitet, enligt polisens senaste kartläggning.

Vidden av problemet är svårt att ta in. Men i takt med att kamerorna sätts upp på allt fler platser börjar det sjunka in varför det varnas för att den grova kriminaliteten är systemhotande. Det är för att den finns i hela landet. Och för att det inte går att komma undan, inte ens på en villagata i en mindre östgötsk kommun.