För billigt och enkelt att köpa knark i Östergötland

Det behöver bli dyrt med narkotika, riktigt dyrt. Enbart så lär knarket sluta flöda i Mjölbys avloppsvatten.

Kristall. Allt för lättillgängligt.

Kristall. Allt för lättillgängligt.

Foto: Hedda Themner

Ledare2023-12-18 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Användningen av kokain ökar i Mjölby. Det visar årets mätning av spår av narkotika i avloppsvattnet. På frågor från Corren säger sig både polis och kommun vara överraskade av utvecklingen.

Men är verkligen utvecklingen förvånande? Det är ju billigare och enklare än någonsin att köpa droger. Konstigt vore om det inte satte avtryck.

För narkotika framstår vara en av få produkter som inte har ökat i pris under senare år. Exempelvis har priset på kokain legat fast sedan 2019. Detta enligt uppgifter från polisen som har sammanställts av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

I rapporten från CAN, som publicerades tidigare i år, står det att de reala priserna på exempelvis heroin och amfetamin har fallit till en fjärdedel jämfört med när mätningarna startade år 1988. "Även hasch- och kokainpriserna har sjunkit och är idag halverade, återigen med hänsyn tagen till inflationen", slås det fast i rapporten.

Det har inte heller bara blivit billigare att köpa knark. Det verkar också ha blivit enklare.

När Corren tidigare i år granskade försäljningen av narkotika i Linköping visade sig langarna vara lätta att få tag på via sociala medier. Två gram av den starkt beroendeframkallade drogen kristall gick att beställa och få levererat på under en timme i Linköping.

Och det är den här utvecklingen vi lär se resultatet av i avloppsvattnet. Kristall förekommer i alla östgötska kommuner i undersökningen. Till och med i lilla Horn i Kinda kommun ger mätningen utslag för kristall, liksom i Ydre.

Vad går då att göra för att stoppa en fortsatt ökning? Kanske är en del av lösningen att rättsvårdande myndigheter och politiker bör tänka som ekonomer. Knarket behöver bli dyrare och svårare att få tag på.

Åtgärderna för att minska användningen kräver inte heller att hjulet uppfinns igen. Det handlar om klassiskt arbete av polis, tull och domstolar.

Tas mer droger i beslag blir priset högre på det återstående. Grips och döms fler langare kommer de återstående vilja ha bättre betalt för att göra det smutsiga jobbet. Och ökar riskerna för böter eller fängelse för köparna av narkotika kommer i alla fall en del att avskräckas, vilket kan minska volymerna som det går att fördela de kriminella gängens fasta kostnaderna på.

Det sista vi däremot behöver är politiker som föreslår att legalisera vissa typer av narkotika. Sådana förslag skickar signaler till narkotikamarknaden att den är på väg att bli legal – vilket kan ses som att riskerna i den kommer att minska över tid. Och på marknader med lägre grad av oförutsägbarhet sjunker priserna.

Det behöver bli dyrt med narkotika, riktigt dyrt. Enbart så lär knarket sluta flöda i Mjölbys avloppsvatten.