I början av september skrev det moderata ungdomsförbundet MUF en debattartikel i Corren. I debattartikeln argumenterade de för att kulturen inte ska finansieras av staten och föreslog att man borde stoppa finansieringen av Scenkonst Öst. Som ett exempel på önskvärd kultur lyftes Lars Winnerbäck som enligt dem får "Saab arena utsålt i oktober med minimalt offentligt stöd".
Någon dag senare kom ett svar, från Lars Winnerbäck själv. I samband med utdelningen av hans kulturpris Nyponet i fredags berättar han varför han kände sig manad att skriva.
– Jag scrollade igenom Corren på morgonen och såg mitt namn. Jag tyckte bara att det var ett konstigt exempel. Att man tar det helt ryckt ur sitt sammanhang och bara säger ”han fyller ju arenor”. Men det började ju inte så, utan det var en lång väg dit, säger Lars Winnerbäck.
Winnerbäck valde att svara med en egen debattartikel, där han bland annat skrev: "Jag hade inte varit där jag är i dag utan den kommunala musikskolan, Skylten, Arbis, fritidsgårdarna, Rockkarusellen, Studiefrämjandet, föreningen Rock D’amour, en rad eldsjälar och en ännu längre rad tillgängliga scener. Verksamheter, föreningar och entusiaster som aldrig blev rika, som ständigt sökte anslag för att göra stan mer levande."
Svaret fick snabbt stor spridning i hela landet och delades friskt i sociala medier av både privatpersoner, artister och politiker.
– Jag har ju skrivit någon gång förut i Corren och man tänker att det bara ska nå det här området. Men det kom väldigt mycket reaktioner från alla håll och kanter. Via sociala medier, men också hem till mig och min telefon. Så det var kul, det var många som läste, säger Lars Winnerbäck.
Debatten om kulturens finansiering har varit högaktuell under hösten. Det började med diskussioner om den kommunala finansieringen av kultur i Norrköping och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarls (M) uttalande om att kulturen behöver lära sig att spara och inte vara så bortskämda. I Norrköping diskuteras också en försäljning av konserthuset De Geerhallen och Sophia Jarl har sagt att Symfoniorkestern, SON, borde finansiera sig själv mer.
Debatten växte sedan över kommungränsen till Linköping i samband med kommunens försäljning av kulturcentrumet Skylten. Winnerbäck säger att han inte hunnit sätta sig in i Skyltenaffären men han tycker att det vore oerhört tråkigt om man låter pengarna styra för mycket kring fastigheten.
Vad har Skylten betytt för dig?
– Otroligt mycket. Det var där jag var och såg konserter ända sedan jag var 13. Vi åkte skateboard där på vintrarna inomhus. Vi hade egentligen aldrig replokal där, men det var väldigt många vänner som hade det. Så vi hängde mycket där. Punk- och hardcoremusiken var det stora för oss, och då fanns bara Skylten. Det var bara de som hade den typen av musik, alternativ musik på en alternativ scen. Jag tror att det var oerhört viktigt. För mig men också för mina vänner och för alla som inte kände sig helt sedda eller att de passade in helt i resten av Linköping. Men som liksom hade en plats där.
Att det blivit en debatt kring kulturen tror Lars Winnerbäck kan vara bra.
– Jag tänker att det kan ha fört något väldigt gott med sig, hela debatten i sig. Nu har de ju Kulturnatten i Norrköping och jag kan tänka mig att den blir kanske den mest kraftfulla någonsin på ett sätt. Sen råkar det sammanfalla med att det händer oerhört mycket i Linköping också. Det känns lite kraftfullt på något sätt, att kulturen faktiskt hör av sig lite grann och reser sig lite när något sådant här händer. Och visar att den är viktig.
Han tycker inte om att kulturarbetare kallas bortskämda.
– Det är lite provocerande. Som att kulturen bara sväljer massor pengar och alltid har badat i pengar och helt plötsligt så ska vi ta det ifrån dem och då får de känna hur det är att spara. Alltså, vi har alltid sparat i den här världen. Det är ingen som är ovan vid att spara eller hålla i pengar. Man gör så mycket mer av det än vad det egentligen kostar.
Den 27 oktober kommer Lars Winnerbäck tillbaka till Linköping när det är dags för turnépremiär inför en slutsåld Saab arena.
– Det är kul! Jag hoppas att det ska kännas fint, stort och generöst. Och vi slipper regnet i alla fall.