På lördagen har Östgötateaterns nya revy "Superkontoret" premiär i Linköping. Sedan 24 februari har den spelats i Norrköping men nu kommer den i en ny, uppdaterad Linköpings-variant till Stora teatern.
– Det är en kommunal förvaltnings-revy om ett gäng politiker som driver ett kommunalt "superkontor" med allt vad det kan innebära. I Norrköping hade revyn referenser till det som hände i den kommunen och i Linköping har vi referenser som Linköpingsborna kan snappa upp. Till exempel Ostlänken, var ska den gå? Kommer den finnas? säger Nils Poletti, teaterchef vid Östgötateatern, som också har regisserat "Superkontoret".
"Det som hände" i Norrköping, som Nils Poletti syftar till, är de uppmärksammade förändringarna som den moderatledda styret har genomfört i kommunen. Kultur- och fritidsförvaltningen har lagts ner och kulturchefen har sagts upp med en tydlig målsättning om att kulturen ska finansiera sig själv i större utsträckning och få mindre bidrag. Därför har kommunstyret bland annat utrett om att sälja Norrköpings konserthus, hemmascen för ansedda Norrköpings symfoniorkester. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) var också väldigt aktiv i debatten som följde och kallade "Norrköpings kulturelit" för en del av "det bortskämda Sverige". I SVT:s "30 minuter" berättade hon om slutsålda konserter då symfoniorkestern spelade Abba och hon uppmanade orkestern att göra fler liknande arrangemang som lockade en bred publik.
Kommunstyrelsens agerande ledde bland annat till att artisten Tomas Andersson Wij skrev att han hädanefter skulle bojkotta att spela i Norrköping och uppmanade sina artistkollegor att göra detsamma, varpå flera kända artister följde exemplet.
Händelserna i Norrköping fick ringar på vattnet även här i Linköping. Moderata Ungdomsförbundet i Östergötland skrev en debattartikel i Corren där de uppmanade Linköpings kommun att följa Norrköpings exempel och banta ner kulturbudgeten rejält. I debattartikeln tog de Lars Winnerbäck som ett exempel på en framgångsrik artist som behövde minimalt med ekonomiskt stöd. Något som fick Lars Winnerbäck att ryta ifrån i en replik där han skrev i Corren: "Jag hade inte hade varit där jag är i dag utan den kommunala musikskolan, Skylten, Arbis, fritidsgårdarna, Rockkarusellen, Studiefrämjandet, föreningen Rock D’amour, en rad eldsjälar och en ännu längre rad tillgängliga scener."
Och det var ur den här kulturdebatten som teaterchef Nils Poletti insåg att han nog var tvungen att tidigarelägga den idé han hade om en revy om kommunpolitiker, som han annars hade tänkt skulle ha premiär 2025.
– Det handlar väl i grunden om en kultursyn som har gjort entré på den politiska scenen för öppen ridå i och med det som hände i Norrköping. Men det här har pågått en längre tid vill jag mena, genom hyreshöjningar, inga uppräkningar och sänkta anslag. Det har funnits en syn på kulturarbetare som någon sorts dysfunktionell familj som behöver SOC-stöd tills de kan bära sig själva. Och den hållningen, som ofta kommer från höger, är just att kulturen ska bära sig själv. Då kommer vi till frågan - vad ska vi ha en teater till, vad ska vi ha kultur till? Är det viktigt i ett samhälle? Och sen finns förstås aspekten, är det lönsamt att ha kultur? Skapar det tillväxt? Den hållningen eller synen är en tydlig tematik i revyn som vi bollar med och gör absurd, säger teaterchefen.
Nils Poletti säger att föreställningen har fått en del kritik från högerpolitiker att man som kulturinstitution inte drivit med sig själv, men det håller han inte alls med om.
– Vi har bland annat en sketch som ska vara något som motsvarar TV-programmet Babel där kulturpersonligheter får gissa på fisar, som en passning till fisförnäm kultur. Vi skojar också om varifrån skattepengarna kommer ifrån, vad det är som finansierar kulturen. Här i Linköping är Saab en stor arbetsgivare och en hel del skattepengar kommer därifrån. De säljer ju vapen till krigsförande länder och dessa pengar leder till skattemedel som i sin tur finansierar kultur i Linköping. Och där står ju vi och spelar "Superkontoret" för pengarna som Saab har tjänat på att sälja vapen, säger Nils Poletti.
Varför har ni gjort den här föreställningen?
– Grunden i det här är att jag ville göra något roligt, för det är ju ingen kul tid vi lever i just nu. Rent ekonomiskt så går Östergötland genom en tuff tid. Så, min ambition var att jag vill skratta åt eländet och ha roligt. Lågkonjunkturer är en bra grogrund för revy. Den andra delen är att man ska se att det finns en diskussion för oss medborgare om vad vi ska ha scenkonst till. Ibland tar kommunala politiker en del konstiga beslut som kan bli absurda och komiska i sig. Och då kan man behöva skratta åt att man gör så konstiga val. Det är humoristiskt att se hur till exempel politiker med den här sortens åsiktsregister förhåller sig till kultur och att det i sig kan bli en komisk situation. Men allt är egentligen ointressant om folk inte har roligt. Man ska skratta, det är poängen.
I samband med premiärföreställningen i Norrköping bjöds alla kommunpolitiker in, däribland kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl. Hon kunde inte komma då men sa att hon hade för avsikt att se föreställningen senare.
Hur blev det, kom Sophia Jarl och såg föreställningen?
– Nej, hon kom aldrig.
Hur har mottagandet varit i Norrköping?
– Det har varit jättebra, en riktig publiksuccé! Den har sålt mycket mer än vad vi trodde att den skulle göra och varit många utsålda föreställningar.
Hur går försäljningen här i Linköping?
– Nja, det brukar dröja ett tag innan det kommer igång på riktigt och det handlar nog om att några går på de första visningarna och sen så sprider sig det därifrån, liksom mun mot mun-metoden. I Norrköping var det svårt att få biljett till slut så man bör nog ligga på om man ska få se den i Linköping.
Då får jag tacka för att du tog dig tid för en intervju.
– Det är jag som ska tacka. Jag är glad att det finns några kvar som intervjuar om kultur, om man säger så. Och det kommer en liten blänkare om det också, om nedlagda kulturredaktioner på vissa tidningar och så vidare, säger Nils Poletti med ett skratt.
"Superkontoret" spelas i Linköping till och med 18 maj.