– Vi jobbar in i det sista, säger Magnus Wetterö, vd för LasseMajas deckarhus.
Han och kollegorna monterar en radio som ska användas i introduktionen av mysterierna. Personalstyrkan har varit i huset sedan mitten av januari. De har målat, fixat med kaféet och butiken. De har också låtit barn testa mysterierna. Nu är det mesta på plats inför den stora öppningsdagen.
Besökare från olika delar av Sverige, och Köpenhamn, har kommit hit i dag för att lösa mysterier i det nyaste besöksmålet i Gamla Linköping, som riktar sig till barn från 4 till 14 år.
Signe Alkmark ska fylla 8 år och Ines Alkmark har nyss fyllt 5 år. De är i Linköping för att hälsa på moster Lovisa Widmark, men kommer från Värnamo.
– Vi visste faktiskt inte att det var första dagen just i dag, säger systrarnas mamma Frida Alkmark.
Hon hörde om deckarhuset i december och planerade in det som en sportlovsaktivitet.
En ipad som man använder för att skanna ledtrådar låser sig när de är i det första rummet. De får snart en ny och ledtrådsletandet kan fortsätta.
– Vi har inte bråttom! säger Signe Alkmark, som har läst böckerna om LasseMaja mycket.
– Det är väldigt mysiga miljöer, och påhittigt, säger Frida Alkmark.
Martin Widmark är författare till bokserien LasseMajas detektivbyrå. Han har varit i Linköping sedan i tisdags för att träffa politiker, gå på möten med andra näringar i Gamla Linköping, och haft galaöppning.
– Det känns fantastiskt, jag har funderat på att jag har velat göra det här i nio år och det senaste halvåret har vi jobbat sju dagar i veckan.
För Martin Widmark är det viktigt att människor känner sig välkomna, både i deckarhuset och i böckerna som han skriver.
– Grunden i LasseMajas Valleby är att människor är väldigt olika. Jag försöker, utan att vara politisk korrekt, som sjuttiotalets pekpinnar, att det ska finnas representation och att man ska kunna känna igen sig, säger han.
Han tycker att diskussionen om biljettpriset till deckarhuset är beklämmande.
– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hålla nere biljettpriserna. Vill man ta del av någonting som är högkvalitativt så måste man acceptera att det kostar lite. Jag skulle inte vilja erbjuda någonting som är mediokert eller påvert. Det är ingen annan kultur som är gratis, så varför skulle barnkultur vara det?