– När ska vi testa ljuset?
– Var är QR-koderna?
– Hissen har stannat!
En halvtimme innan de första testgästerna anländer har vd Magnus T Wetterö minst sagt fullt upp. I två år har renoveringen pågått i gamla Fenomenmagasinet i Gamla Linköping. Nu är det äntligen dags att låta barnen testa.
– Jag är egentligen galen som släpper in er här i dag, säger Magnus till tidningens utsända och skrattar när han springer upp och ner för trapporna.
Han poängterar både för oss, och för alla besökare, att meningen är att det ska gå fel i dag. För går det fel nu så har de tid att åtgärda det innan det är skarpt läge 17 februari.
Innan testet drar igång får alla mingla runt och ta sig en titt på lokalerna. Många samlas i caféet och butiken där det bjuds på fika dagen till ära. Röd eller gul saft står på dryckesmenyn.
När barn och vuxna fått i sig tillräckligt med socker och spänningen ökar så är det dags för den inofficiella premiären. Nu ska första gänget få testa. De kommer att ta sig an Campingmysteriet.
– Ni är de första i världen som får göra det här, berättar en av guiderna för barnen och de vuxna som samlats i LassaMajas klassiska källare för en genomgång.
I grupper ska de nu försöka hjälpa Lasse och Maja att lösa gåtan om vem som saboterar på campingen. En grupp består av tre till fem deltagare. Minst en mysterielösare måste vara vuxen, men minst en måste också vara ett barn.
– Vi vill inte ha hit några svensexor, säger Magnus.
Med en surfplatta i handen, som bara får skötas av de vuxna, ger sig gängen ut i deckarhuset. Det påminner lite om ett Fångarna på fortet för barn.
– Det är väl inget rum som kommer att fyllas med vatten? frågar en lite yngre och orolig deltagare.
– Nej då, det finns inget vatten i rummen, försäkrar guiden.
För att lista ut vem som är boven i dramat så måste grupperna klara av sju rum med utmaningar. Vi hänger på ett taggat gäng bestående av Tova Wetterö (som visar sig vara dotter till vd-Magnus), Joachim Wiberg och barnen Nora Berntzon och Edith Wiberg. Det blir teknikstrul direkt. Surfplattan hänger inte riktigt med.
– Vi gjorde en programuppdatering i går, innan det funkade allt perfekt. Det är lite tråkigt, säger Magnus när han tillsammans med resten av personalen försöker släcka de olika teknikbränderna som blossar upp.
Sedan kommer vi igång, och både barn och vuxna är imponerade av minivärldarna man kliver in i. Ibland verkar gruppen tycka att det är lite väl svårt. Men när de lyckas klura ut vad man ska göra i ett speciellt rum blir glädjen desto större. Tålamodet tryter bara när tekniken än en gång havererar.
– Vi har lärt oss mycket redan, fast kvällen inte är klar. Vi visste att det skulle bli lite kaos, med det är bra. Då vet vi vad som behöver ändras, säger guiden Nathalie Hjertstedt.
Till slut är gruppen klar och får ett meddelande om att de ska ta sig till polisstationen. Visserligen missades ett rum, men det gör inte så mycket. De får träffa kommissarien, som visas på en riktigt tjock och gammal dator. Med hjälp av AI ställer polisen frågor om utredningen, lyssnar på svaren och anpassar sig efter berättelsen barnen ger.
Mysteriet avslutas med att gruppen ger sin slutgiltiga gissning på vem som saboterat campingen, och trots allt teknikstrul prickar de rätt.
– Det var nog lite tur, men jag hade mina aningar från början, säger Tova Wetterö.
När grupperna var klara med sitt mysterium fick de sätta sig vid ett feedback-bord och dela med sig av sina tankar. Magnus T Wetterö var nöjd med kvällen och såg fram emot att ta tag i det som inte fungerade. Det blir att jobba dygnet runt i två veckor, konstaterar han skämtsamt.
När vi skrivit om deckarhuset är det flera som kommenterat att det är för dyrt. Vad säger du om det?
– I en grupp får du vara tre till fem personer. Om du bara kan gå när alla andra kan gå, det vill säga lördagar, söndagar och vissa lovdagar, då kostar det 790 eller 990 kronor. Men kan du strunta i det och gå en vardag som är en skoldag i stället, då kostar det 490 kronor. Om du då går på prime time och får uppleva en sådan här grej i världsklass, som jag hoppas att du ska tycka att det är, så kostar det alltså max 200 kronor per person. Tycker man att det är dyrt så har man inte köpt en lunch ute för 150 spänn.
Är du orolig att priset kommer skrämma bort folk?
– Nej det är jag inte.