Fönstermålningarna på hörnlokalen där Apotekaregatan möter Drottninggatan skvallrar om att något är på gång där inne. På dörren står det Juno, det är namnet på den nya bar som snart öppnar sina dörrar mitt emot Trädgårdsföreningens ingång.
– Det är en illustratör från Stockholm som kommit ner och målat. Vi vill skapa en lite naturlig känsla, berättar Simon Seropian.
Simon har många års erfarenhet av Linköpings restaurangliv. Dessutom är stora delar av hans familj i samma bransch, syskonen Jannet, Hosep och Arman driver numera tre caféer i Stockholm. Simon själv är kanske mest känd för populära caféet Simon's Rosteri & Bageri på Storgatan, men även genom sitt kafferosteri som han har hemma på gården. Men det har inte alltid bara varit kaffe.
– Jag har drivit flera krogar tidigare och hade väl egentligen ingen plan på att göra det igen. Men när erbjudandet om den här lokalen kom kunde jag inte tacka nej, säger Simon.
Satsningen hade inte varit möjlig utan nya kompanjonen Edvin Hallberg. Han kommer från Stockholm och hamnade i Linköping genom en anställning inom försvarsmakten. Hans stora intresse för kaffe gjorde att vägarna korsades med "Linköpings kaffeman" Simon.
– Jag jobbade på Simon's i ett år och lärde mig massor. Senare öppnade jag själv en kaffebar i Mjärdevi i all sin enkelhet, men när Simon visade det här stället så släppte jag det för att ge mig helhjärtat in i Juno, berättar Edvin.
Tillsammans har de arbetat fram ett koncept där de utgår från vad de själva vill ha när de går ut i Linköping.
– Det finns många bra ställen i Linköping men just det vi är ute efter är ett ställe där man kan både kan hänga och äta gott. En bra helhet, säger Simon.
– Det ska finnas något för alla här och vi lägger fokus på att göra helheten riktigt bra. Det ska vara lättillgängligt och avslappnat, säger Edvin.
Det är fler som startar restauranger med liknande vision, vad skulle ni säga är utmärkande för just Juno?
– Vi vill inte sätta en stämpel på vad vi är. Är man vinintresserad ska man känna att det finns något intressant här, kommer man hit och är riktigt inbiten på öl då ska man också kunna bli överraskad. Vi kommer att samarbeta lite med lokala bryggerier, men vi vill inte satsa hårdare på något specifikt. Vi vill ha ett bra utbud på allt, säger Edvin.
– Vi vill inte kalla oss för en "naturvins-bar" men det kommer finnas en del sånt. Men tanken är att helt enkelt köra både bra viner, bra öl och riktigt bra mat, säger Simon.
Menyn kommer att variera efterhand men kött, vegetariska alternativ och fisk finns alltid med.
– Vi kommer att köra säsongsbaserad meny och plocka ut rätter och se vad som funkar. Sen kör vi så mycket lokalt som vi bara kan, säger Simon.
Kockarna är redan anställda och Simon avslöjar några av de rätter som Juno kommer att inleda med:
– Vi kommer ha snacksmeny, mellanrätter men också stora rätter. Allt från lufttorkad skinka på surdegsbröd och egeninspirerad hummus från Vreta gulärt till vispad anklever och bifftartar. Det kommer vara lite blandat.
Det är Simon's Rosteri & Bageri som kommer att bidra med råvaror som till exempel surdegsbrödet. Och deras kanel- och kardemummabullar kan mycket väl komma att användas till Junos desserter.
– Och det kommer finnas gott kaffe här också, säger Edvin med ett skratt.
I nuläget har de byggt upp en uteservering på Apotekaregatan och nästa sommar är planen att bygga uteservering även på Drottninggatan.
– Jag tycker det är ett bra läge, vi vill inte ligga mitt i stan. Folk som gillar det här kommer hitta hit och det är kul att det händer lite här nere också, säger Simon.
Det finns ett stort utbud av restauranger i stan, finns det tillräckligt med gäster?
– Alla restauranger kör sin nisch. Jag tror bara att det är positivt att det finns bra ställen i stan så folk kan gå runt och testa. Och jag tror det finns plats för oss också, säger Simon.
– Den här delen av stan är väldigt fokuserad på hantverk som exempelvis Simon's, Normandie och Ölbacken. Det finns gott om folk som söker sig till det, säger Edvin.
Vilket datum Juno kommer slå upp dörrarna är ännu oklart, men förhoppningen är någon gång i månadsskiftet juli/augusti.