Vi befinner oss pÄ Café Pascal mitt pÄ Stureplan i Stockholm. I en gammal trappuppgÄng frÄn 1800-talet har man bevarat det mönstrade golvet och den vackra stuckaturen. Caféet Àr sparsamt inrett med ett fÄtal sittplatser dÀr gÀsterna tar en snabb kopp nybryggt kaffe för att sedan hasta vidare ut i staden. Lite som i Italien.
â Jag fick upp ögonen för kaffe nĂ€r jag bodde i Rom. Jag Ă€lskade att hĂ€nga i kaffebarer och höra klirret och gubbarna som satt och snackade fotboll, berĂ€ttar Hosep Seropian.
Trots mÄnga Är i huvudstaden hörs östgötskan direkt. Det Àr Hosep, tillsammans med sina syskon Jannet och Arman, som grundat Pascal. Caféet pÄ Stureplan, som funnits i drygt ett Är, Àr det tredje i ordningen.
â Vi flyttade till Stockholm 2012 och började spĂ„na pĂ„ att öppna ett stĂ€lle med riktigt bra hantverk och specialkaffe. Efter mycket om och men hittade vi en lokal pĂ„ Odenplan och det blev succĂ© frĂ„n dag ett egentligen. Fyra Ă„r senare öppnade vi andra stĂ€llet pĂ„ SkĂ„negatan och förra Ă„ret startade vi hĂ€r pĂ„ Stureplan, sĂ€ger Hosep.
â Det har skett med ungefĂ€r fem Ă„rs mellanrum, sĂ„ om fem Ă„r kanske vi öppnar nĂ€sta, fyller Jannet i och skrattar.
I den stora disken ligger bakelserna perfekt uppradade. Blicken fastnar vid en croissant med Àggröra pÄ. Den ser bekant ut.
â Vi var faktiskt före Simon med den, sĂ€ger Jannet med ett leende.
Hon refererar till Ànnu en kaffeÀlskare i syskonskaran, Simon Seropian. Han driver "Simons rosteri" i Linköping, dÀr Àven systern Jacquline jobbar.
â Vi hör ofta östgötska hĂ€r uppe och vi har mĂ„nga kunder som kommer in och sĂ€ger: "Det ser ju ut som Simons hĂ€r!", sĂ€ger Hosep.
Syskonen har en fin relation och inspirerar och hjÀlper varandra, Àven om det skiljer sig en del Ät att driva café i Linköping mot Stockholm.
â HĂ€r Ă€r man villig att betala mer för en bulle med riktigt bra rĂ„varor. Det Ă€r kĂ€mpigare i Linköping men Simon har Ă€ndĂ„ lyckats, sĂ€ger Jannet.
â I Stockholm fĂ„r man respons pĂ„ en gĂ„ng och publiken Ă€r mycket större. SĂ„ hĂ€r Ă€r det lite lĂ€ttare för oss att testa nya saker och se om det slĂ„r, dĂ„ kanske Simon kan ta efter lite och testa dĂ€r nere ocksĂ„, sĂ€ger Hosep.
Men hur blev det sÄ att alla fem syskon jobbar inom kaffebranschen? Vi tar det frÄn början.
Den stora familjen, med ursprung frÄn Armenien, bodde i Ryd. Alla syskon fick lÀra sig frÄn tidig Älder om vikten av bra rÄvaror och god service.
â Vi har fĂ„tt intresset för mat och kvalitĂ© frĂ„n vĂ„r mamma som alltid lagat allt frĂ„n grunden. För oss var det lite exotiskt att Ă€ta Skogaholmslimpa, berĂ€ttar Hosep.
â Servicen ocksĂ„. NĂ€r vi hade gĂ€ster hjĂ€lpte alla i familjen till för att det skulle vara ordning och reda, fyller Jannet i.
Direkt efter gymnasiet tog de tre bröderna över restaurang Napoli pÄ DjurgÄrdsgatan.
â Det var bara att kavla upp armarna och börja jobba. Vi tjĂ€nade lite pengar, sedan dess har vi alltid drivit eget, sĂ€ger Hosep.
Restaurangen sÄldes och bröderna tog klivet in i kaffevÀrlden i stÀllet. 2004 tog de över Waynes coffee pÄ Nygatan och drev det i sex Är.
â Vi lĂ€rde oss mycket dĂ„ om hur man driver ett cafĂ©, men vi ville göra det mer nischat. Det fanns inte utrymme för det i Linköping och vi tĂ€nkte att vi skulle fĂ„ bĂ€ttre respons i Stockholm, berĂ€ttar Hosep.
Simon stannade kvar men Arman, Hosep och Jannet storsatsade pÄ Pascal i Stockholm. Men vad Àr dÄ hemligheten bakom framgÄngarna? Att det Àr sÄ personligt, menar Hosep:
â Det var bara vi syskon som stod dĂ€r bakom disken i början och pratade östgötska, jag tror folk uppskattade det.
â Tack vare att vi jobbar som vi gör sĂ„ lockar vi ocksĂ„ till oss de mest passionerade och ambitiösa i vĂ„r bransch, sĂ€ger Jannet som har ansvar över personalen.
Ăldsta brodern Arman Ă€r sommelier och kock i grunden. Han sköter det mesta kring sjĂ€lva kaffet och rosteriet. Hosep stĂ„r för det kreativa och att utveckla cafĂ©erna.
â Vi hade inte gĂ„tt sĂ„hĂ€r lĂ„ngt om alla tre inte bidragit pĂ„ sitt eget sĂ€tt, sĂ€ger Hosep.
Ăr det bara positivt att jobba med sina syskon?
â Absolut inte, det finns utmaningar. Men samtidigt har vi lĂ€rt kĂ€nna varandra under alla de hĂ€r Ă„ren och har insett att tillit Ă€r ovĂ€rderligt. Vi Ă€r mĂ„na om att vi alla ska mĂ„ bra och dĂ„ gĂ„r man inte över grĂ€nser. Vi har respekt för varandra eftersom vi Ă€r syskon och vi kommer frĂ„n starka familjeförhĂ„llande, berĂ€ttar Hosep.
Var kommer namnet Pascal ifrÄn?
â Det kanske Ă€r en myt, skrattar Hosep. Eller nej det Ă€r nog ingen myt förresten. Kaffet kom till Europa via en person som heter Pascal. Han bodde i Istanbul och importerade kaffe till Paris. Det blev sĂ„dan succĂ© att han öppnade Europas första kaffehus. Pascal har samma ursprung som vi har, han var Armenier.
â SĂ„ vi brukar skoja om att det var vĂ„r förfader som tog kaffet hit, sĂ€ger Jannet.
Det har hÀnt mycket sedan förfadern kom med kaffet. I dag syns syskonens kaffe inte bara i kopparna pÄ kaféet utan ocksÄ pÄ stora Influensers sociala medier-konton.
â Sociala medier Ă€r ju viktigt idag. Det ger en ordentlig skjuts nĂ€r det kommer stora konton. Som nĂ€r Bianca Ingrosso var hĂ€r och Ă„t en speciell kaka. DĂ„ blev det en vĂ€ldig anstormning, berĂ€ttar Jannet.
â Det Ă€r ocksĂ„ en skillnad frĂ„n Linköping. Det finns mĂ„nga kĂ€ndisar hĂ€romkring, speciellt vid Stureplan. Att de delar oss pĂ„ sina stora konton Ă€r ingenting vi rĂ€knar med, men sjĂ€lvklart Ă€r vi sĂ„ tacksamma för det. Det Ă€r nog ett kvitto pĂ„ att vi gör nĂ„got som sticker ut och Ă€r bra, sĂ€ger Hosep.
Vad har ni för planer framöver?
â I dag hyr vi in oss pĂ„ ett kafferosteri i HökarĂ€ngen men planen framĂ„t Ă€r att vi ska öppna ett eget rosteri sĂ„ vi kan sĂ€lja kaffe i den utstrĂ€ckning som vi vill. I dag har vi kunder frĂ„n hela vĂ€rlden som vill köpa vĂ„rt kaffe men vi hinner inte producera tillrĂ€ckligt, berĂ€ttar Hosep.
Inga planer pÄ nÄgot mer Pascal framöver?
â Kanske. Det beror vad som dyker upp och vad vi Ă€r i för lĂ€ge, men det Ă€r inte sĂ„ att vi stressar med nĂ„gonting, sĂ€ger Jannet.
â Dyker det upp ett bra lĂ€ge fĂ„r vi ta stĂ€llning till det dĂ„, men det blir ingen kedja, fyller Hosep i.
FÄr vi se er i Linköping nÄgot framöver?
â Ja, vi Ă€r dĂ€r sĂ„ ofta vi kan. Det blir kanske nĂ„gon gĂ„ng i mĂ„naden. DĂ„ hĂ€nger vi pĂ„ Simons förstĂ„s, sĂ€ger Hosep.