Linköpingssyskonen driver kändistätt café på Stureplan

Med inspiration från kaffekulturen i Italien har syskonen från Linköping öppnat sitt tredje Café Pascal i Stockholm. Det personliga genomsyrar hela verksamheten, vilket lockar allt från kända Influensers till nyfikna östgötar. Och för de som besökt "Simons rosteri" i Linköping känns caféet i Stockholm mycket välbekant.

Jannet Seropian Marioli och Hosep Seropian firar tio år med Café Pascal och har nyligen öppnat sitt tredje ställe på Stureplan i Stockholm.

Jannet Seropian Marioli och Hosep Seropian firar tio år med Café Pascal och har nyligen öppnat sitt tredje ställe på Stureplan i Stockholm.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-01-28 07:30

Vi befinner oss på Café Pascal mitt på Stureplan i Stockholm. I en gammal trappuppgång från 1800-talet har man bevarat det mönstrade golvet och den vackra stuckaturen. Caféet är sparsamt inrett med ett fåtal sittplatser där gästerna tar en snabb kopp nybryggt kaffe för att sedan hasta vidare ut i staden. Lite som i Italien.

– Jag fick upp ögonen för kaffe när jag bodde i Rom. Jag älskade att hänga i kaffebarer och höra klirret och gubbarna som satt och snackade fotboll, berättar Hosep Seropian.

undefined
Alla tre caféer har sin individuella inredning och karaktär. I lokalen på Stureplan ville syskonen behålla golvet och stuckaturen från 1800-talet.

Trots många år i huvudstaden hörs östgötskan direkt. Det är Hosep, tillsammans med sina syskon Jannet och Arman, som grundat Pascal. Caféet på Stureplan, som funnits i drygt ett år, är det tredje i ordningen.

– Vi flyttade till Stockholm 2012 och började spåna på att öppna ett ställe med riktigt bra hantverk och specialkaffe. Efter mycket om och men hittade vi en lokal på Odenplan och det blev succé från dag ett egentligen. Fyra år senare öppnade vi andra stället på Skånegatan och förra året startade vi här på Stureplan, säger Hosep.

– Det har skett med ungefär fem års mellanrum, så om fem år kanske vi öppnar nästa, fyller Jannet i och skrattar.

I den stora disken ligger bakelserna perfekt uppradade. Blicken fastnar vid en croissant med äggröra på. Den ser bekant ut.

– Vi var faktiskt före Simon med den, säger Jannet med ett leende.

Hon refererar till ännu en kaffeälskare i syskonskaran, Simon Seropian. Han driver "Simons rosteri" i Linköping, där även systern Jacquline jobbar.

– Vi hör ofta östgötska här uppe och vi har många kunder som kommer in och säger: "Det ser ju ut som Simons här!", säger Hosep.

Syskonen har en fin relation och inspirerar och hjälper varandra, även om det skiljer sig en del åt att driva café i Linköping mot Stockholm.

– Här är man villig att betala mer för en bulle med riktigt bra råvaror. Det är kämpigare i Linköping men Simon har ändå lyckats, säger Jannet.

– I Stockholm får man respons på en gång och publiken är mycket större. Så här är det lite lättare för oss att testa nya saker och se om det slår, då kanske Simon kan ta efter lite och testa där nere också, säger Hosep.

undefined
Syskonen i Stockholm var före brorsan Simon med en croissant med äggröra på. "Men Simon var först med att rosta kaffe till exempel, det var han som inspirerade oss till det", säger Hosep.

Men hur blev det så att alla fem syskon jobbar inom kaffebranschen? Vi tar det från början.

Den stora familjen, med ursprung från Armenien, bodde i Ryd. Alla syskon fick lära sig från tidig ålder om vikten av bra råvaror och god service.

– Vi har fått intresset för mat och kvalité från vår mamma som alltid lagat allt från grunden. För oss var det lite exotiskt att äta Skogaholmslimpa, berättar Hosep.

– Servicen också. När vi hade gäster hjälpte alla i familjen till för att det skulle vara ordning och reda, fyller Jannet i.

Direkt efter gymnasiet tog de tre bröderna över restaurang Napoli på Djurgårdsgatan.

– Det var bara att kavla upp armarna och börja jobba. Vi tjänade lite pengar, sedan dess har vi alltid drivit eget, säger Hosep.

Restaurangen såldes och bröderna tog klivet in i kaffevärlden i stället. 2004 tog de över Waynes coffee på Nygatan och drev det i sex år. 

– Vi lärde oss mycket då om hur man driver ett café, men vi ville göra det mer nischat. Det fanns inte utrymme för det i Linköping och vi tänkte att vi skulle få bättre respons i Stockholm, berättar Hosep.

Simon stannade kvar men Arman, Hosep och Jannet storsatsade på Pascal i Stockholm. Men vad är då hemligheten bakom framgångarna? Att det är så personligt, menar Hosep:

– Det var bara vi syskon som stod där bakom disken i början och pratade östgötska, jag tror folk uppskattade det.

– Tack vare att vi jobbar som vi gör så lockar vi också till oss de mest passionerade och ambitiösa i vår bransch, säger Jannet som har ansvar över personalen.

Äldsta brodern Arman är sommelier och kock i grunden. Han sköter det mesta kring själva kaffet och rosteriet. Hosep står för det kreativa och att utveckla caféerna.

– Vi hade inte gått såhär långt om alla tre inte bidragit på sitt eget sätt, säger Hosep.

undefined
Båda syskonen har bott i Italien och jobbat med kaffe. "Jag älskade hela stämningen med alla caféer, barer och stammisar. Jag insåg att det var det jag ville göra", säger Jannet.

Är det bara positivt att jobba med sina syskon?

– Absolut inte, det finns utmaningar. Men samtidigt har vi lärt känna varandra under alla de här åren och har insett att tillit är ovärderligt. Vi är måna om att vi alla ska må bra och då går man inte över gränser. Vi har respekt för varandra eftersom vi är syskon och vi kommer från starka familjeförhållande, berättar Hosep.

Var kommer namnet Pascal ifrån?

– Det kanske är en myt, skrattar Hosep. Eller nej det är nog ingen myt förresten. Kaffet kom till Europa via en person som heter Pascal. Han bodde i Istanbul och importerade kaffe till Paris. Det blev sådan succé att han öppnade Europas första kaffehus. Pascal har samma ursprung som vi har, han var Armenier.

– Så vi brukar skoja om att det var vår förfader som tog kaffet hit, säger Jannet.

Det har hänt mycket sedan förfadern kom med kaffet. I dag syns syskonens kaffe inte bara i kopparna på kaféet utan också på stora Influensers sociala medier-konton.

– Sociala medier är ju viktigt idag. Det ger en ordentlig skjuts när det kommer stora konton. Som när Bianca Ingrosso var här och åt en speciell kaka. Då blev det en väldig anstormning, berättar Jannet.

– Det är också en skillnad från Linköping. Det finns många kändisar häromkring, speciellt vid Stureplan. Att de delar oss på sina stora konton är ingenting vi räknar med, men självklart är vi så tacksamma för det. Det är nog ett kvitto på att vi gör något som sticker ut och är bra, säger Hosep.

undefined
Jannet Seropian Marioli och Hosep Seropian firar tio år med Café Pascal och har nyligen öppnat sitt tredje ställe på Stureplan i Stockholm.

Vad har ni för planer framöver?

– I dag hyr vi in oss på ett kafferosteri i Hökarängen men planen framåt är att vi ska öppna ett eget rosteri så vi kan sälja kaffe i den utsträckning som vi vill. I dag har vi kunder från hela världen som vill köpa vårt kaffe men vi hinner inte producera tillräckligt, berättar Hosep.

Inga planer på något mer Pascal framöver?

– Kanske. Det beror vad som dyker upp och vad vi är i för läge, men det är inte så att vi stressar med någonting, säger Jannet. 

– Dyker det upp ett bra läge får vi ta ställning till det då, men det blir ingen kedja, fyller Hosep i.

Får vi se er i Linköping något framöver?

– Ja, vi är där så ofta vi kan. Det blir kanske någon gång i månaden. Då hänger vi på Simons förstås, säger Hosep.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!