Anton från Linköping ska tävla i Årets kock

Det är dags att slipa knivarna och tvätta kockmössan för Linköpingskocken Anton Kardell. Han är uttagen att tävla i Årets Kock, det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.

Anton Kardell är uppvuxen i Ullstämma och har ny flyttat tillbaka till Linköping efter fem år i Göteborg.

Anton Kardell är uppvuxen i Ullstämma och har ny flyttat tillbaka till Linköping efter fem år i Göteborg.

Foto: Samuel Unéus

Linköping2023-06-09 19:00

Tävla i matlagning kan låta stressigt för många. Men Anton Kardell från Linköping är van. Han är för andra året i rad uttagen till den prestigefyllda tävlingen Årets kock. Förra året vann Jessie Sommarström, och i veckan presenterades hon som en av årets sommarvärdar i P1.

undefined
Förra året vann Jessie Sommarström Årets kock.

Anton och 17 andra kommer att gå en kvaltävling den 14-15 juni. Sedan går sex kockar vidare till finalen den 19 oktober. Förra året tog han sig till sista dagen och slutade på en fin fjärdeplats.

– Jag känner mig väl förberedd och jag har ju lite erfarenhet från förra året. Så jag går ändå in med ett lugn, säger Anton Kardell.

Siktar du på vinst i år?

– Ja självklart, det finns väl inget annat än att vinna.

Vad utmärker din matlagning?

– Jag försöker alltid laga mat med tydliga smaker. Inte sväva iväg för mycket utan hålla mig till de råvarorna och smakerna jag jobbar med och låta dem stå i fokus.

undefined
Anton Kardell: "Jag försöker alltid laga mat med tydliga smaker".

Övar man på något speciellt inför en sådan här tävling?

– Ja det gör man. Till kvalet har man fått skicka in en bild och ett recept på en rätt. Första dagen ska man laga upp den rätten. Då ser man ju till att den sitter klockrent och att man kan lägga den på utsatt tid. Dag två får man råvarukorgar och ska laga en halvtränad rätt som det kallas. Det innebär att vi har fått reda på råvaran ägg, och sedan kommer vi få fler råvaror till det.

undefined
Två av rätterna som Anton Kardell lagade i tävlingen förra året.

Anton är uppvuxen i Ullstämma. I februari flyttade han hem till Linköping igen efter fem år i Göteborg. Nu jobbar han på Restaurang Jord, en av finkrogarna i stan. Där finns ingen meny, utan gästerna får efter hand se vad som serveras. Men på en kväll kan man förvänta sig 10-14 rätter. Allt lokalt producerat och i säsong.

– Jord är en härlig restaurang med ett lite annorlunda koncept som sticker ut i mängden. Det jag gillar framför allt är att det alltid finns en tanke bakom allt som görs och man försöker jobba på ett hållbart sätt.

undefined
I en drömvärld skulle Andreas Landén ha ett eget slakteri, bageri, och mark att odla alla sina råvaror på, har han tidigare berättat för oss.

Andreas Landén som äger Jord har tidigare berättat att han själv är ute och jagar och plockar råvarorna som används i matlagningen. Han vill att Jord ska vara så självförsörjande det bara går. 

Är du något ute i skogarna med Andreas?

– Ja det blir att vi alla på restaurangen försöker plocka lite örter och så nu när det är full blom i skogarna.

undefined
Jord ligger i det runda huset Valla berså utmed Malmslättsvägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!