Carola – från "Främling" till "främlingsfientlig"

Är det inte högst ironiskt att Carola, som för 40 år sedan startade sin karriär med vinnarlåten "Främling", plötsligt kritiseras nu för att vara “främlingsfientlig”. Den här vändpunkten lär nog dokumenteras minutiöst i Carolas kommande självbiografi

Carola Häggkvist har gått från "Främling" till "främlingsfientlig", skriver Gift Blessing.

Carola Häggkvist har gått från "Främling" till "främlingsfientlig", skriver Gift Blessing.

Foto: TT

Krönika2023-04-22 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det kan väl inte stämma? Vad säger debatten?

I den omdiskuterade intervjun i Svenska Dagbladet förväntade sig Carola att frågorna skulle röra sig kring hennes 40 år som artist, mellanakten i årets Melodifestival och hennes turné. Istället fick hon frågor om invandring och hur hon tyckte det påverkade landet. Då svarade hon oförberett:

“Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi, där det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna. Nu är vi inne på riktigt tuffa puckar men så är det. Det är därför Iran ser ut som det gör i dag. De säger ”vi dödar inga”. Det gör de visst. De har förvridit sanningen.”

Oförberett, som sagt.

undefined
Carola Häggkvist har gått från "Främling" till "främlingsfientlig", skriver Gift Blessing.

Jag har faktiskt träffat Carola vid två tillfällen. Den första gången stötte jag på henne på ett café i Stockholm av ren slump. Då var jag en total främling som hon nästan kände igen från TV. Den andra gången träffade jag henne på Fadimegalan 2023, producerad av riksorganisationen GAPF för iranska kvinnor under rubriken “Kvinna, liv, frihet”. Carola kände igen mig och vi hade ett gott samtal om hennes volontärarbete och engagemang inom Iranfrågan.

Förra året skrev jag krönikan “Kvinnor i Iran bränner sina slöjor - var är västvärldens feminister?”. Carola var nämligen en av de västerländska feminister som faktiskt har tagit initiativ till att uppmärksamma kvinnor i Iran. Hon har även varit en hjälpande hand för drabbade i Ukraina samt engagerat sig starkt i volontärarbete för flyktingar. Hennes humanitära insatser hade nog kunnat täcka flera kapitel i hennes efterlängtade självbiografi.

Carola har sina rötter i Botkyrka, ett utsatt område i Stockholm. Jag har nyligen flyttat hit, och upplever förorten som Stockholms motsvarighet till min hemort Skäggetorp i Linköping. Här i Botkyrka finns det också gott om mångfald och mångkultur. 
 

undefined
"Carola börjar låta som Jimmie Åkesson", skrev Alex Schulman i en krönika i DN.

Så hur kommer det sig då att “Carola börjar låta som Jimmie Åkesson”, som Alex Schulman skrev i sin krönika i Dagens Nyheter? Det kan väl inte stämma?

När Carola överraskades med hälsningar från programledaren Bibi Johns i en av mellanakterna till årets Melodifestival så visades ett klipp från sändningarna när Carola tog hem vinsten 1983 med "Främling" för 40 år sedan. I klippet sa Bibi Johns spontant till Carola: “Hoppas att du kommer att bli en förebild för alla ungdomar”. Och i hälsningen i mellanakten så konstaterade Bibi att det faktiskt blev så. 

Tja, fram till SvD-intervjun förstås. Då gick Carola från “Främling” till “främlingsfientlig”. 

Men det kan väl inte stämma? Nej då, självklart inte. 

Carola är inte främlingsfientlig. När jag pratade med henne så förstod jag det, och allt som kommer att skrivas i hennes kommande självbiografi lär nog visa på att det inte stämmer. Hon kan inte vara främlingsfientlig.

Däremot "uttryckte" hon sig främlingsfientligt utan att märka det, och formulerade sig på ett sätt som majoriteten svarar när samma fråga ställs; Hur har invandring påverkat vårt land? 

Visst ska kändisar få kritiseras, och Carola bör kritiseras för sina uttalanden även om de inte speglar hennes personlighet, men låt oss även ta lärdom från deras misstag. Att till och med Carola, den godaste av själar, tappar fotfästet visar på den större ignoransen som har normaliserats vad gäller invandringsfrågan. 
 

undefined
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är främlingsfientlig på riktigt, tycker Gift Blessing.

Faktumet att vi fortfarande inte har kommit på ett bättre svar om vad invandring har inneburit för Sverige visar på att vi kanske inte alls förstår. Det känns som att med den nya regeringen så börjar allt fler låta som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, tyvärr, utan att ens tänka på det. Jag skulle konstatera att det faktiskt är just den debatten som vi bör föra. 

Men från vad jag har förstått så har Carola även en vana att komma på besök i Botkyrka. Därmed hoppas jag på att få stöta på henne en tredje gång. Då tar jag chansen att fråga henne om hennes 40 år som artist. Och då tar jag förstås även chansen att berätta för henne att hon har varit en stor förebild för alla ungdomar som mig. Men bara efter att hon har signerat mitt exemplar av hennes självbiografi.

undefined
Gift Blessing är litteraturnörd och rapstjärna från Skäggetorp.

Vid det laget hoppas jag även på att ha gått från “Främling” till något i stil med "Bekant".

Gift Blessing är litteraturnörd och rapstjärna från Skäggetorp