Östgöten som löste mysteriet kring "Skellefteåmannen"

Bilden på en man som iförd en Skellefteåhalsduk stormade Kapitolium 2021 förvirrade många. Vem var mannen och hur hamnade halsduken där? Motalabon Mattias Löw har i arbetet med sin dokumentärfilm "Den röda halsduken" varit i kontakt med mannen och löst mysteriet.

Mattias Löw vill göra ett multidimensionellt porträtt av mannen som stod iförd den röda Skellefteåhalsduken vid stormningen av Kapitolium. "Han har radikaliserats ganska snabbt och det visar sig att det finns en bra person där bakom." säger han.

Mattias Löw vill göra ett multidimensionellt porträtt av mannen som stod iförd den röda Skellefteåhalsduken vid stormningen av Kapitolium. "Han har radikaliserats ganska snabbt och det visar sig att det finns en bra person där bakom." säger han.

Foto: Reshma Mansuri Löw / Joel Marklund

Kultur2023-08-15 17:20

När Mattias Löw från Motala åker till USA nu för tiden har han ständigt FBI-agenter hack i hälarna. 

– Jag är ju förföljd av FBI. De kollar var man håller hus, följer en och ser vem man besöker. Man vet att det alltid står en FBI-agent utanför de platser man besöker. Det känns som att man är med i en amerikansk deckare. Samtidigt så har ju inte jag något att dölja så jag har inte känt någon oro, säger Mattias. 

Nej, det är inte Mattias som de amerikanska myndigheterna vill åt. De hoppas bara att östgöten kan leda dem fram till den sista våldsamma upprorsmakaren från stormningen av Kapitolium som fortfarande är på fri fot. 

Mannen som det handlar om har tidigare blivit omnämnd i media som ”Skellefteåmannen”, då han syntes på bild på barrikaderna iförd en röd halsduk med det svenska ortsnamnet. Detta fick många att höja på ögonbrynen – var det en svensk som var med och stormade den amerikanska parlamentsbyggnaden? 

undefined
Mattias Löw är en dokumentärfilmare från Motala. I arbetet med filmen "Den röda halsduken" har han blivit förföljd av FBI så fort som han har besökt USA. "Men vi är inte intresserade av att leda FBI till någon person, det är ju inte vårt arbete, vi håller ju på med en dokumentärfilm här om en halsduk." säger Mattias.

Frågan gäckade även Mattias, som arbetar med dokumentärfilmer. 

– Det blev påtagligt att det var en skrönlik historia. Här står en av de värsta upprorsmakarna på barrikaderna i Washington och försöker riva hela västvärldens demokratiska ursprung. Och så har han en Skellefteåhalsduk.

Under 2,5 år har han ägnat sig åt dokumentärfilmen "Den röda halsduken" som handlar om halsdukens resa, vilket vi har skrivit om tidigare här. Nu är mysteriet så gott som löst. Mannen har med hjälp av Mattias arbete identifierats och i veckan gick branschtidningen ”The hollywood reporter” ut med den efterlyste mannens identitet.

Skellefteåmannen heter egentligen Paul Belosic och är en 49-årig man från Los Angeles med krossade skådespelarambitioner, skriver tidningen. Mattias, som har varit i kontakt med mannen, säger att det är en person som har radikaliserats snabbt.

– Den här personen är inte bara ond. Han har ju, precis som många av de här upprorsmakarna, framställts som ond. Lärdomen är väl att man inte ska döma någon på förhand utan att man ska ge alla människor en chans. I det här fallet har vi verkligen gett honom en chans och han har ju verkligen visat att det finns en bra människa där inne även om han har blivit en extremist. 

undefined
Mattias Löw har kartlagt den röda halsdukens väg från det att Skellefteå kommun skickade ut dem som julklappar till utflyttade Skelleftebor, tills att den hamnade i Kapitolium. "Halsduken har drivit oss, vilken resa den har gjort. Det är helt otroligt." säger Mattias.

Mannen som fortsatt är jagad av FBI har inte varit särskilt öppen för några längre diskussioner, berättar Mattias. Men han menar att målet egentligen inte heller har varit att hitta honom eller leda myndigheterna fram till honom.

– Det är ju inte vårt jobb att lösa ett brott. Vi jobbar ju med en dokumentärfilm om en halsduk egentligen. 

Så hur var det då med halsduken? Man kom tidigt fram till att halsduken var en julklapp som skickades ut i ett begränsat antal exemplar från Skellefteå kommun till utflyttade Skelleftebor. Paul Belosic ska ha rest till Sverige och här träffat en svensk flickvän och på så sätt ska halsduken ha hamnat i hans ägo. Därefter ska den ha burits på många amerikanska demonstrationer, berättar Mattias. 

– Det blir ju en väldigt märklig historia och väldigt omfattande och internationell på många sätt. Det har tagit många olika riktningar, så det har ju varit på gränsen till skröna till och från men det är ju ingen skröna, allting stämmer ju, säger Mattias. 

Nu är dokumentären om halsdukens resa så gott som färdigställd, det är bara några sista scener som saknas. Förhandlingarna om var den ska sändas är i full gång berättar Mattias. Filmen väntas bli 1,5 timmar lång och komma ut 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!