Corren en förutsÀttning för den lokala demokratin

Corren Àr en förutsÀttning för den lokala demokratin. Det visar en ny studie frÄn Linköpings universitet.

En ny studie frĂ„n Linköpings universitet visar att lokaltidningarna i Östergötland utgör den viktigaste informationskĂ€llan i relation till vad som pĂ„gĂ„r i den kommunala politiken.

En ny studie frĂ„n Linköpings universitet visar att lokaltidningarna i Östergötland utgör den viktigaste informationskĂ€llan i relation till vad som pĂ„gĂ„r i den kommunala politiken.

Foto: Albin Wiman

Krönika2022-06-02 09:25
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Otaliga studier har genom Ären pekat pÄ hur viktig media Àr för demokratin. Det Àr inget nytt i sig. Att medborgarna hÄller sig informerade om vad som hÀnder i deras nÀromrÄde ökar intresset, engagemanget och drivet att pÄverka.

Statsvetarna Sören Holmberg och Katarina Barrling beskriver medias roll vackert i en antologi för att fira hundra Ă„r av allmĂ€n röstrĂ€tt: ”Mediernas betydelse för demokratin Ă€r som vattnets betydelse för sjöfarten.” AlltsĂ„, utan medier ingen fungerande demokrati.  Medierna Ă€r mĂ€nniskors frĂ€msta kĂ€lla till kunskap om samhĂ€llet.

Men hur vĂ€l speglar media det lokala politiska beslutsfattandet i Östergötland? Det presenteras i en ny studie vid Linköpings universitet, ”Lokala medier i den lokala demokratin”, och resultatet Ă€r tydligt. De undersökta tidningarna, Corren, MVT och NT, utgör den viktigaste informationskĂ€llan om det politiska beslutsfattandet.

Detta jÀmfört med skattefinansierade public service och kommunens egna hemsidor och Facebooksidor, samt inlÀgg i lokala Facebookgrupper.

Totalt har 4 065 texter och inslag analyserats under en fyra veckorsperiod förra hösten, och hela 37 procent av innehĂ„llet kommer frĂ„n Corren, MVT och NT. 

Under den uppmĂ€tta perioden publicerade Corren 143 artiklar i Linköping med en koppling till den kommunala verksamheten. Motsvarande siffra för P4 Östergötland var 35 och SVT Öst 13. Om man skalar ner det till artiklar som handlar om kommunal politik sĂ„ publicerade Corren 30 Linköpingsartiklar, P4 Östergötland fyra, och SVT Öst tre. Statistiken blir sĂ€mre för de mindre kommunerna. I det genomgĂ„ngna materialet förekom inga inslag i P4 Östergötland frĂ„n sex av östgötakommunerna, i ytterligare fyra kommuner var det bara ett inslag som relaterade till kommunala beslutsprocesser. "Skulle man som invĂ„nare i en liten kommun förlita sig pĂ„ SR Östergötland eller SVT Öst för att informera sig om det politiska beslutsfattandet i den egna kommunen fĂ„r man tillgĂ„ng till en ytterst begrĂ€nsad mĂ€ngd information". Vidare beskrivs i rapporten att SVT Öst skulle behöva i det nĂ€rmaste tiodubbla sin sĂ€ndningstid för att komma upp i den kvantitet inslag som de lokala tidningarna bidrar med.

Att kvantiteten skiljer ut sig Ă€r inte sĂ„ förvĂ„nande. Corren har redaktioner i Linköping, Åtvidaberg, Mjölby och Kinda och systertidningar som bevakar Motala, Vadstena, Norrköping, FinspĂ„ng, Valdemarsvik och Söderköping Ă„t oss. Vi har ett sjĂ€lvpĂ„taget demokratiskt uppdrag och varje dag gĂ„r vi igenom kommuners diarier, ett ganska tidsödande arbete som inte alltid ger lön för mödan, och varje dag skriver vi om politiskt beslutsfattande. 

Det Ă€r inte bara kvantiteten som mĂ€ts i studien utan Ă€ven en kvalitetsaspekt, hur allsidig bilden Ă€r av den aktuella frĂ„gan i artikeln eller inslaget. DĂ€r skiljer sig lokalmedia inte nĂ€mnvĂ€rt Ă„t. I Corren Ă€r andelen allsidiga artiklar 57 procent, P4 ligger pĂ„ 56 procent och SVT Öst pĂ„ 46 procent.

Är vi nöjda sĂ„? Nej. Att vi Ă€r i stort sett ensamma om att bevaka kommunala angelĂ€genheter i vĂ„ra östgötska kommuner ger er invĂ„nare sĂ€mre förutsĂ€ttningar att pĂ„verka det som sker i era kommuner. SamhĂ€llet blir fattigare. Det finns flera studier som visar att ju mer media beskriver samhĂ€llsfrĂ„gor, desto mer engagerade blir mĂ€nniskor i besluten som fattas som rör lokalsamhĂ€llet.

Vi konkurrerar inte med P4 Östergötland eller med SVT Öst, tvĂ€rtom, vi Ă€r pĂ„ samma planhalva och vill samma sak. Vi vĂ€lkomnar att fler reportrar rapporterar, grĂ€ver, krafsar, avslöjar missförhĂ„llanden, eftersom vi vet att det ger östgötarna rĂ€tt förutsĂ€ttningar för att vĂ€lja sina politiska företrĂ€dare.

För ett par veckor sedan fick jag tillfĂ€lle att förelĂ€sa om lokal media för kommunstyrelsernas ordförande samt kommundirektörer i Östergötland. Det blev bra diskussioner om vĂ„ra olika roller, att vi respekterar dem och om vĂ„ra olika förutsĂ€ttningar i kommunerna.

SjÀlvklart Àr vi inte alltid överens och ibland blir diskussionerna heta runt om i vÄra kommuner, men det Àr viktigt att komma ihÄg att media och politikerna vill samma sak, vi vill ha engagerade medborgare och en medvetenhet att media Àr en helt nödvÀndig del av den demokratiska infrastrukturen. Vi vill att invÄnarna i vÄra kommuner fÄr reda pÄ hur deras folkvalda politiker levererar pÄ det förtroende som deras mandat vilar pÄ. Hur ska man annars kunna rösta?

Utmaningarna för oss dÄ? Under mÄnga Är har media nedmonterats runt om i landet och flera kommuner i Sverige saknar journalistisk bevakning och dÀr öppnas dörren för ett divergerat samhÀlle. SkrÀckexemplet Àr USA dÀr landsbygden har förvandlats till nyhetsöknar nÀr lokala medier har försvunnit. Det hÀr Àr nÄgot vi kÀmpar mot och vi skönjer en ljusning, för trenden i samhÀllet Àr att det lokala engagemanget blir starkare i en global vÀrld. Det finns ett enormt engagemang kring vÄrt innehÄll och politiskt beslutsfattande runt om i vÄra kommuner, speciellt ett valÄr som i Är. Tack för det! Och fortsÀtt att engagera er, och höra av er till vÄra redaktioner med tips och frÄgor och önskemÄl om vad vi ska rapportera om.