Visitationszoner blir ett välkommet verktyg

Jag kan inte förstå att man kan kritisera ett sådant förslag som syftar till att motverka den allt mer ökade kriminaliteten i samhället, menar insändarskribenten.

Om jag väger fördelar mot nackdelar med förslaget så kan jag, hur jag än vrider och vänder, inte komma till annan slutsats än att det är ett steg i rätt riktning, menar insändarskribenten.

Om jag väger fördelar mot nackdelar med förslaget så kan jag, hur jag än vrider och vänder, inte komma till annan slutsats än att det är ett steg i rätt riktning, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-02-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattkrönikan "En politik för säkerhets skull – inte för syns skull" (17/2):

Jag vill rikta ett stort tack till Widar Andersson för krönikan i ÖC. Jag antar att vi inte röstar på samma politiska parti, men dina politiska åsikter ligger alltid i linje med mina!

Nu senast tar du upp och skriver om förslaget att inför så kallade visitationszoner som nu läggs fram av Tidöpartierna, det vill säga regeringspartierna och SD. Jag kan inte förstå att man kan kritisera ett sådant förslag som syftar till att motverka den allt mer ökade kriminaliteten i samhället. Här förkommer så mycket missförstånd. Det handlar inte om att för tid och evighet inrätta en zon i ett område, utan om ett tidsbegränsat beslut för ett brottsutsatt område. 

Det råder ingen tvekan om att verkligheten visar på att ”invandrartäta” områden utgör de stora problemområdena där kriminaliteten är högst. Tyvärr är det så och det går inte att med bästa vilja ”sopa detta under mattan” eller låtsas som om problemet inte finns. För mig är det också helt obegripligt att en sådan välutbildad person (borde vara) som Anne Ramberg kan tala mot förslaget. Som den advokat hon är borde hon förstå verkligheten bättre! Och den parallell hon drar med förföljelse av judar under nazitiden i Tyskland är rent osmaklig och ytterst beklämmande anser jag!

Inrättande av visitationszoner kommer att vare ett mycket stort och välkommet verktyg för de poliser som arbetar med ingripandeverksamhet ute i den råa verkligheten. Som gammal polisanställd kan jag bara understryka hur viktigt detta verktyg kan bli.

Politiker, massmedia och opinionsbildare i samhället – skulle vi inte kunna enas om att detta verktyg kan vara ett litet men ändå ett steg i rätt riktning när det gäller att bekämpa brottslighet i vårt samhälle? Om jag väger fördelar mot nackdelar med förslaget så kan jag, hur jag än vrider och vänder, inte komma till annan slutsats än att det är ett steg i rätt riktning.

Jag kan förstå att det politiskt kan vara en känslig fråga för vissa mindre partier som ”ser valsedlar och väljare” bakom förslaget, men att ett stort parti som Socialdemokraterna utifrån ”ängsliga argument om skydd för utsatta förorter” inte vill ställa upp bakom förslaget tycker jag är beklämmande! 

Vilket är viktigast – att försöka komma tillrätta med brottslighet eller att låta kriminella få fortsätta att terrorisera vårt samhälle och enskilda medborgare? Snälla vänner i S-leden, jag uppmanar er att tänka till ännu en gång!