Viktigt behålla kontakten med biologiska familjen

Att de hjärtekrossade ska vända sig till socialförvaltningen för att få hjälp framstår närmast som ett hån, menar insändarskribenten.

Familjen borde hänvisas till någon form av second opinion, menar insändarskribenten.

Familjen borde hänvisas till någon form av second opinion, menar insändarskribenten.

Foto: Carolina Bengtsson

Insändare2024-08-30 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Socialen har visat sin makt – vi står chanslösa" (24/8):

Vi läsare kan omöjligt veta vad som egentligen har hänt avseende det som hjärtekrossad farmor och farfar skriver. Det finns dock en sak som sticker ut. Om socialförvaltningen är part i en tvist så kan den inte samtidigt vara domare. Att de hjärtekrossade ska vända sig till socialförvaltningen för att få hjälp framstår närmast som ett hån, även om det kanske inte var menat så. De borde hänvisas till någon form av second opinion, var den nu kan finnas. Även deras försvarare i förvaltningsrätten kan ju ha missat något viktigt.

Det borde vara viktigt att behålla en kontinuerlig kontakt med den biologiska familjen, om man enkelt och snabbt vill kunna återföra barnen, det vill säga om det inte finns misstanke om allvarliga missförhållanden. Hur gamla får andra närmare fosterföräldrar vara när barnen blir myndiga? Hur görs bedömningen av lämplighet hos fosterföräldrar och vilka kriterier ska vara uppfyllda?