Att respektera vargens plats i naturen är avgörande

Oavsett personligt tyckande spelar vargen en avgörande roll för att bibehålla hälsan i ekosystemet, skriver insändarskribenten.

Vargen hjälper till att reglera populationsstorlekar av bytesdjur, vilket i sin tur påverkar växt- och marktäckets hälsa, skriver insändarskribenten.

Vargen hjälper till att reglera populationsstorlekar av bytesdjur, vilket i sin tur påverkar växt- och marktäckets hälsa, skriver insändarskribenten.

Foto: Arkivbild TT

Insändare2024-07-11 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Vi klarade oss i 100 år utan varg" (4/7):

Hej Tony! Vad roligt att du kände för att dela med dig av dina tankar. Det påvisar att det är människan, inte vargen, som är problemet. Vargen är nämligen en topprovdjur, till skillnad från dig och mig, som delar mittennivå i näringskedjan med gris och ansjovis. 

Oavsett personligt tyckande (eller känsloyttringar) spelar vargen likväl en avgörande roll för att bibehålla balansen och hälsan i ekosystemet. Trots att vargpopulationen har minskat dramatiskt och att vissa områden kan verka klara sig utan vargar. 

Att respektera vargens plats i naturen är avgörande! Vargen hjälper till att reglera populationsstorlekar av bytesdjur, vilket i sin tur påverkar växt- och marktäckets hälsa. Genom att bevara vargpopulationen skyddar vi biologisk mångfald och säkrar ett hållbart ekosystem. Oavsett vad nu dina polare på Öland och Gotland verkar få dig att tro om rovdjurens roll i naturen. 

Men vilken tur att katter finns! Jag blir dagligen påmind om att jorden faktiskt inte är platt. Hur bra! Hurså kan någon tänka. Jo! Allting på Jorden hade trillat ner, för katter brukar uppskatta att fösa bort en sak till kanten och se det trilla ner. 

Allt gott!