Utopisk lösning på krisen i vården

Man kan inte tvinga vårdpersonal att jobba för regionerna bara för att staten har betalat deras utbildning, menar insändarskribenten.

Man kan inte tvinga vårdpersonal att jobba för regionerna bara för att staten har betalat deras utbildning, menar insändarskribenten.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Insändare2024-03-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Privat vård ska inte få ta del av statlig ersättning" (28/2):

Skribenten älskar siffror och kommer fram till att det är finansiering av privata vårdaktörer som är orsaken till krisen inom vården. Hen räknar inte med att privata vårdaktörer lindrar och botar och därmed minskar kostnaderna för individen och samhället och avlastar den offentliga vården. 

Vidare kan man inte tvinga vårdpersonal att jobba för regionerna bara för att staten har betalat deras utbildning. Delvis har de själva betalat skatter och kommer att fortsätta betala höga skatter också. Man kan inte inskränka individernas frihet för att få siffror att gå ihop. 

Skribenten missar också att det finns anledningar till att vårdpersonal lämnar regionen, antingen för att jobba privat eller helt enkelt byta yrke. Man skulle kunna argumentera att i ett skattefinansierat vårdsystem borde skattetrycket vara högre för de som missköter sin hälsa och som drabbas av sjukdomar relaterade till livsstil, kost, etcetera. 

Tänker man som insändarskribenten kan man som lever sunt och anstränger sig för att äta rätt och motionera kräva att alla tvingas gå ner i vikt, sluta röka och dricka för att pengarna ska räcka. Ett exempel från näringslivet: Finnair har börjat prissätta och välja lämpliga sittplatser utifrån kroppsvikt. Skulle sådant lösa vårdkrisen? Absolut, men det är inte lämpligt eller etiskt och definitivt politiskt självdestruktivt för partiet som skulle föreslå sådant! 

En ska är också självklar: skulle man följa insändarskribentens rekommendation så skulle vårdkrisen bli ännu djupare!