Privat vård ska inte få ta del av statlig ersättning

Sverige investerar tonvis med pengar i kompetenser som sedan väljer att byta en specialisttjänst på ett sjukhus till en privat vårdcentral – och med det mer än dubbla sin lön, menar insändarskribenten.

I dag med konkurrens med den privata vården så väljer många av dessa personer att rida på samhällets möjlighet till utbildning och specialisera sig för att sedan hoppa på privata bolag, menar insändarskribenten.

I dag med konkurrens med den privata vården så väljer många av dessa personer att rida på samhällets möjlighet till utbildning och specialisera sig för att sedan hoppa på privata bolag, menar insändarskribenten.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2024-02-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man läser allt mer om hur vården är pressad och saknar personal. Det är nog ingen som har missat de ekonomiska problemen som regionen brottas med. Detta kan jag tycka är väldigt märkligt, jag som älskar siffror har tittat och jämfört Sverige då och nu (innan privatiseringen), samt Sverige mot andra jämförbara länder. Sverige är ett rikt land med en av världens högst finansierade vård. Ett tydligt problem som jag ser det är att vi inte riktigt har förstått grundproblemet inom vården. Här kommer en kort redogörelse. 

I Sverige så utbildas vårdpersonal i princip gratis. Sedan så får dessa elever nästan ett garanterat jobb. På jobbet kan de utvecklas och specialisera sig helt gratis och på arbetstid. De kan även börja forska och bidra till samhället på ett makroperspektiv helt gratis. Därefter uppstår det ett problem. I dag med konkurrens med den privata vården så väljer många av dessa personer att rida på samhällets möjlighet till utbildning och specialisera sig för att sedan hoppa på privata bolag. Det betyder att Sverige investerar tonvis med pengar i kompetenser som sedan väljer att byta en specialisttjänst på ett sjukhus till en allmän läkartjänst eller sjuksköterska på en privat vårdcentral – och med det mer än dubbla sin lön. Dessa personer ska absolut ha möjligheten att öka sin lön, men inte på detta sätt.

Om jag kommer tillbaka till grundproblemet så får privata och statliga vårdinstanser samma vårdpeng. Det leder till osund och ogenomtänkt konkurrens. Varför ska privata intressen få ta del av våran gemensamma skatt? 

Ett förslag är att gör om och gör rätt. Vi ska ha möjligheten att söka privatvård om vi så nu vill det, men då ska vi vara beredda på att betala för oss. Privat vård ska inte få ta del av statliga/kommunala ersättningar utan dessa ska helt finansieras av den som väljer att använda privat vård.