Varför tillåter föräldrarna ungdomarnas beteende?

Större delen av livet är vi människor vuxna och vi har ett samhälle att sköta. Vi kan därför inte tillåta att ungdomar, snart vuxna, bete sig som de vi läste om i torsdagens Corren, menar insändarskribenten.
Större delen av livet är vi människor vuxna och vi har ett samhälle att sköta. Vi kan därför inte tillåta att ungdomar, snart vuxna, bete sig som de vi läste om i torsdagens Corren, menar insändarskribenten.

Ungdomarna kommer undan med ett beteende de vet är fel och brottsligt, och skruvar upp beteendet ännu mer för de vet om kryphålen och svagheterna i systemet, menar insändarskribenten.

Insändare 18 september 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Viktor känner sig helt utlämnad efter över 120 larm" (14/9):

I torsdagens Corren kunde vi läsa en artikel där Ljungsbro-borna berättar om problemen med viss motorburen ungdom. Det jag läste bekräftar en magkänsla jag haft länge: att vi stirrar oss blind på gängbrottslighet och glömmer all annan brottslighet som oftast begås av ungdomar från mer eller mindre välbärgade områden. Alla problem finns inte enbart i socioekonomiskt svaga områden. Vi har ett allmänt problem inom en för stor grupp ungdomar. De ser ut på olika sätt, lever olika typer av liv och har olika problem, men vad denna blandade grupp gör drabbar en mångdubbelt större grupp människor i alla åldrar.

Gängbrottslighet är allvarligt, det involverar dödligt våld och anses systemhotande. Men den typ av beteende Ljungsbro-borna beskriver hos ungdomarna som stör i området runt Hemköp är också systemhotande på sitt sätt. Ungdomarna kommer undan med ett beteende de vet är fel och brottsligt, och skruvar upp beteendet ännu mer för de vet om kryphålen och svagheterna i systemet. All förnuft talar för att de är fullt medvetna om vad de gör.

När polis "prioriterar" och när ungdomarnas föräldrar tycker beteendet är oskyldigt och naturligt har vi problemet att ungdomarna blir vana vid ett beteende som är oacceptabelt utan att de vet om det. Inget av beteendet många ungdomar visar upp är socialt acceptabelt bland vuxna, och vuxenvärlden ska inte behöva vika sig för beteendet heller bara för att de är ungdomar. Det allmänna utrymmet tillhör alla och den högljudde får inte styra villkoren. 

Det är inte heller endast de vuxnas uppgift att bidra med fler alternativ när ett utbud av sysselsättning redan finns. Det finns idrott, fritidsgårdar, onlinespel eller bara lugnt umgänge, man måste inte bete sig som ungdomarna i artikeln. Ungdomarna är själva tillräckligt gamla för att åtminstone delvis lastas för vad de gör och de måste få ta ansvar för en del av sina val, för de ska snart bli vuxna. Större delen av livet är vi människor vuxna och vi har ett samhälle att sköta. Vi kan därför inte tillåta att ungdomar, snart vuxna, bete sig som de vi läste om i torsdagens Corren.

Slutligen vill jag fråga varför vissa föräldrar tillåter beteendet? För dessa föräldrar skulle aldrig gå med på att det sker utanför deras hem. Varför tillåter kommunen att deras medborgare i Ljungsbro störs? Varför måste polisen prioritera ned det som händer i Ljungsbro?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa