Ungdomar behöver få mer kunskap om ekonomi

Ungdomar ska inte behöva må dåligt av brist på kunskap om sin ekonomi, menar insändarskribenten.

Magdalena Kowalczyk är programledare i "Lyxfällan". Kan dessa experter involveras i svensk skolundervisning, frågar sig insändarskribenten.

Magdalena Kowalczyk är programledare i "Lyxfällan". Kan dessa experter involveras i svensk skolundervisning, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-10-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Inför privatekonomi som obligatoriskt ämne" (10/10):

Tack Theo för en mycket bra insändare om undervisning i privatekonomi! Jag kan informera om att precis en sådan motion är lagd till Liberalernas landsmöte i Linköping den 17–19 november. Bristen på kunskap om den egna ekonomin är stor inom befolkningen, vilket programmet ”Lyxfällan” har visat i många år och gäller inte minst för ungdomar.

Elever har visserligen redan fått kunskap i skolan, men den behöver fördjupas ytterligare. Kan experterna i ”Lyxfällan” med sin mångåriga erfarenhet på något sätt involveras och komma med förslag hur det kan utformas på bästa och effektivaste sätt i svensk skolundervisning? Kanske under en intensivvecka, studiedagar eller involveras i ämnen som matematik, svenska, samhällskunskap?

Nytänkande och utformning bör ske i samarbete med skolansvariga. I en del kommuner sker redan detta i samarbete med bankfolk, men det behöver ske i hela landet. Ungdomar ska inte behöva må dåligt av brist på kunskap om sin ekonomi. Det kan bli ett bekymmer mindre i alla fall. Helt klart är att något måste göras nu!