Bonussystem kan göra vården mer attraktiv

Vi måste gå högre upp i hierarkin, till de som verkligen bestämmer – våra politiker. Varför är inte en undersköterska mer värd, frågar sig insändarskribenten.

Insändare 25 augusti 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Varför vill inte folk jobba inom vården längre?" (19/8):

Tack Emely Berntsson för en bra insändare. Verkligen tänkvärd varför vi hamnat där vi är i dag, varför inte ungdomar och andra svenskfödda personer söker jobb inom vården. Jag har erfarenhet från andra jobb och branscher där jag absolut inte var lika behövd som i dag men där jag fick ut mer än vad jag tjänar nu. Jag fick åka på konferenser, kickoff, luncher, teambildningsdagar med mera vilket inte existerar inom vården. Jag fick ta emot fina gåvor och ”kredd” för mitt jobb. Fick även mer betalt när jag levererat ett bra resultat, gjorde mitt jobb. Pengar är inte allt även om det är viktigt. Inom vården känner jag att jag är hemma. Jag trivs verkligen med det jag gör och jag är behövd! Ett fantastiskt jobb där man verkligen gör skillnad.

Jag håller tyvärr inte med dig, Emely om att det beror på ledningen på våra arbetsplatser. Jag ser hur vår verksamhetschef och vår planerare sliter för att få ihop allting. Däremot är det riktigt viktigt med en verksamhetschef som är stark och kämpar för sina anställda. Vi måste gå högre upp i hierarkin, till de som verkligen bestämmer – våra politiker. Varför är inte en undersköterska mer värd? Den frågan vill jag och många med mig ha svar på, så jag ser fram emot en kommentar från våra politiker. Läste nyligen ett inlägg om ett företag som söker tentavakter. 160 kronor/timmen för att bara sitta och bevaka tentatillfällen.

 

Vi undersköterskor/vårdbiträden vårdar och tar hand om våra sjuka och äldre! Vi får inte strejka eller protestera för det drabbar samhället och tredje person, men ändå är vi inte mer värda.

Själv ser jag inte fram emot att bli äldre och behöva hamna på ett vård/äldreboende. Frågan är om jag den dagen över huvud taget kommer att kunna kommunicera med de som tar hand om mig och alla andra äldre. De som kommer till vården i dag har oftast inte svenska som första språk. Har svårt för att dokumentera och föra viktig information vidare. Sedan kan de vara riktigt bra på att ta hand om våra äldre, men det blir ändå språkliga problem. För de äldre som dessutom är sjuka, dementa eller kanske psykisk sjuka blir det en riktig utmaning när kommunikationen inte fungerar fullt ut. Även för andra anställda som inte får till sig viktig information eftersom dokumentationen och kommunikationen brister. 

 

Eftersom det är sådan brist på personal så kan man ha en anställning och få behålla den även om du inte gör ditt jobb. Mycket märkligt med tanke på att det även är brist på pengar. Här har Linköpings kommun, Leanlink en annorlunda inställning. Som vårdbiträde, alltså inte utbildad undersköterska, har alla samma lön. Man kan få ett litet extra tillägg om man har erfarenhet. Du kan alltså gå till jobbet och bara göra lite så att det ändå flyter på ganska bra för att övriga kollegor tar ett större ansvar! 

Det finns många vårdbiträden som gör minst ett lika bra jobb som en utbildad uska och även tvärtom. Här väljer kommunen att inte göra skillnad när det gäller löneutbetalningen. Du får din lön ändå och här kan jag hålla med dig Emely, om att detta är en brist hos närmaste ledning. Min erfarenhet från tidigare arbetsplatser och arbetsgivare är att man alltid måste leverera och göra det som ingår i arbetsbeskrivning för att få sin lön och för att få behålla sin anställning. Någon form av bonussystem kanske borde införas tillsammans med högre lön för att göra vårdjobben mer attraktiva, för det är ett helt fantastiskt bra jobb där man verkligen gör skillnad. Precis som Emely skriver så är det många som trivs men väljer att söka andra jobb. Dels för lönen, dels för allt slit som oftast beror på personalbrist, rätt kompetens och inställning till sitt jobb.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Insändare: Undersköterskornas kompetens behövs till omvårdnad – inte till att städa och laga mat

Debatt: Vi vill se konkreta satsningar på demensvården

Visa fler
Ämnen du kan följa