Jobbat i 26 år – nu krävs betyg i svenska språket

Jag har ifrågasatt hur det kan vara möjligt att ge mig avslag efter alla år i yrket. Jag blir så frustrerad, skriver en undersköterska.

Jag har kollegor som har fått beviljad skyddad yrkestitel som undersköterska, trots att jag ofta får hjälpa dem att skriva/dokumentera på jobbet, skriver en undersköterska.

Jag har kollegor som har fått beviljad skyddad yrkestitel som undersköterska, trots att jag ofta får hjälpa dem att skriva/dokumentera på jobbet, skriver en undersköterska.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2024-04-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Jobbsökande rasar mot språktest av svenskfödda: Rent oförskämt" (6/4):

Lika illa är det för mig som har ansökt om skyddad yrkestitel som undersköterska. Jag är utbildad undersköterska, har arbetat 26 år i yrket och har många extra utbildningar inom palliativ vård med mera. 

Jag fick avslag på min ansökan trots detta, för de kräver ett betyg i svenska språket på 80 gymnasiepoäng. 

När man läser undersköterskeutbildning på komvux läser man inte svenska, utan endast vårdämnen. Jag har inte gått någon annan gymnasieutbildning och har inte läst svenska sedan 1976 när jag gick ut grundskolan. Jag är helsvensk, pratar svenska, men ändå krävs betyg i svenska språket. 

Jag har kollegor som är invandrare av olika nationaliteter som har svårt att tala, skriva och läsa svenska språket – men de har ändå ett betyg från SFI eller liknande. De har fått beviljad skyddad yrkestitel som undersköterska, trots att jag ofta får hjälpa dem att skriva/dokumentera på jobbet. 

Det är Socialstyrelsen som handhar dessa ansökningar. Jag har ifrågasatt hur det kan vara möjligt att ge mig avslag efter alla år i yrket, samt att jag har undersköterskeutbildning och är helsvensk. Nu ska ärendet prövas hos förvaltningsrätten.

Svensk byråkrati! Jag blir så frustrerad.