Svar på nyhetsartikeln "Rekordhöga kostnader för inhyrd vårdpersonal" (5/10):
Valet är över, nu lättar man på infon. Rekordhöga kostnader som man försökt mörka. Har inte vågat säga som det är för att inte väcka opinion före valet. Men nu. Regionrådet i Östergötland skriver 23 augusti i Corren att kostnaderna ökat med 40 procent. Målsättningen är att minska till noll. Oppositionen, Moderaterna 22 augusti, Kristdemokraterna 26 augusti utvecklar hur man ska lösa problemen för att få väljarnas uppdrag. Den stora ökningen av hyrpersonal nämns inte. Varför? De styrande vill ha bort den och nämner en procentsats men inte hur stora pengar det handlar om. Nu vet vi. Ökning för Östergötland är 173 miljoner. Oppositionen tycker väl det är okej – var därför tysta.
Hur fungerar det? En majoritet tycks inte förstå. Den öppna sjukvården dräneras på skattepengar, miljardbelopp i landet. Cirka 346 miljoner i år för Östergötland.
Så här ser det ut:
Antalet legitimerade läkare är redan för få. Man kan inte bara ”fylla på”. Det tar många år att utbilda nya. Riskkapitalisterna passar på att ”köpa upp” (smart i och för sig) alla läkare som tycker det är okej. Bristen på läkare blir ännu större. Regionen har då ett val. Antingen bita i det sura äpplet, betala skyhöga överpriser. Riskkapitalbolagen bestämmer priset (utpressningssituation). Eller – låta de kvarvarande läkarna som nu är ännu färre, göra så gott de kan. Då bli det så här. Samma för legitimerade sjuksköterskor och barnmorskor. Ingen skugga över läkare, barnmorskor och sköterskor som lockas av de bättre villkoren. Hur kan detta få hålla på?
När regionerna inte rår på systemet eller tycker det är okej så håller man hellre tyst än utsätter sig för kritik. Det brukar kallas tystnadskultur i andra sammanhang. I ett öppet demokratiskt samhälle ska det råda transparens. Öppenhet brukar alla valda politiker hävda. Här har det varit tystnad för att undvika insyn.
Regionen har vid flera tidigare tillfällen misslyckats. Det här monopolliknande upplägget måste kunna brytas genom att skapa majoritet. Måste gå att utverka ett undantag inom den öppna vården. Inte förbud, men ett undantag, som bekräftar regeln, hette det när jag gick i skolan. Gäller väl än. Systemet är bevisligen destruktivt. Ja, även ett arbetsmiljöproblem genom den orättvisa som skapas. Flera kompetenta duktiga slutar. Jättestora löneskillnader för samma jobb och ofta även mindre ansvar.
Juridiken kan formulera ett undantag för den öppna vården. Nu är valet över för den här gången men problemet så stort att det kanske kan lösas om det blir allmänt känt.