Rekordhöga kostnader för inhyrd vårdpersonal

Under första halvåret av 2022 slog kostnaderna för den inhyrda personalen rekord. Aldrig tidigare har Region Östergötland haft så höga kostnader för bemanningspersonal i vården och då är inte ens den administrativa bemanningspersonalen inräknad.

Kostnaderna för bemanningspersonal i vården ökar varje år. Redan under första hälften av året är kostnaderna uppe i rekordnivåer i Östergötland.

Kostnaderna för bemanningspersonal i vården ökar varje år. Redan under första hälften av året är kostnaderna uppe i rekordnivåer i Östergötland.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2022-10-05 05:00

Notan slutade på 173 miljoner kronor för perioden januari till juni 2022. Det är 37 procent mer än samma tid förra året. 

Regionrådet Alexander Höglund (L) sitter i den styrande koalitionen och är ordförande i Region Östergötlands personal- och kompetensförsörjningsberedning.

– Vi har haft ett tufft läge och kostnaderna har ökat. Just i början av året hade vi även relativt hög sjukfrånvaro. 

Under första halvåret av 2022 var den totala sjukfrånvaron 5,7 procent, vilket kan jämföras med 2021 när den var 5,2 procent. Region Östergötland har som mål att kostnaderna för bemanningsanställda inte ska överstiga två procent av den totala personalkostnaden. Under perioden januari till juni 2021 var kostnaden för inhyrd personal 127 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,6 procent av den totala lönekostnaden. Samma period i år motsvarar 3,6 procent av lönekostnaden. 

– Det är inget att hymla om, vi har fått ta in all kompetens som stått till buds. Så ser det ut även nationellt. Sedan har det varit högt tryck på vårdens medarbetare med pandemin och allt den inneburit. Medarbetarna har inte kunnat få återhämtning och därför inte kunnat gå in och ta extrapass som man gjort tidigare. Både för att hantera frånvaro och den stora ackumulerade vården som fått anstå. Det har varit ett läge där man fått ta in all personal man kunnat. Vi hoppas att de värsta topparna av pandemin är över. 

Enligt SKR:s jämförelse av första halvåret i år mot förra årets motsvarighet har bemanningskostnaderna ökat med 26 procent i hela riket. Mest har kostnaderna ökat i Region Uppsala där ökningen är på 70 procent och minst i Västernorrland med 2 procent. Östergötland ligger med sina 37 procent på sjätte plats.

– Vi har ett påbörjat arbete för att få ner kostnaderna för bemanningspersonal. Vi behöver hyra in personal när det krävs, men på sikt behöver vi få bukt med kostnaderna för bemanningspersonal när vår befintliga personal har fått den återhämtning som de så väl förtjänat.

Varför lägger ni inte bara pengarna på egen personal?

– Frågan har större komplexitet än så och verkligheten är mer nyanserad. Regionen behöver jobba på att bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Då behöver vi arbeta med lönefrågan, arbetsmiljön och ett schema som tar hänsyn till individens liv.

Kommer regionen att klara bemanningskostnaderna nästa år?

– Det pågår ett ambitiöst arbete för att få ner kostnaderna för bemanningsföretagen. Det finns också ett mål att kostnaderna inte ska överstiga två procent av lönekostnaderna. Nu har även alla regioner gått samman i en gemensam upphandling med en enhetlig prissättning för bemanningsföretagen nationellt.

Upphandlingen som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har genomfört nationellt har överklagats av ett av bemanningsföretagen bland annat eftersom det nya avtalet innebär lägre ersättningsnivåer. Enligt en artikel i Dagens medicin (1 mars 2022) ska det handla om sänkningar på ungefär 10-15 procent.

Under första halvåret av 2022 har Region Östergötlands hälso- och sjukvård gått med förlust med ett minusresultat på 358 miljoner, trots att inköpsorganisationen gjort besparingar på 73 miljoner kronor. Förra året var resultatet minus 104 miljoner för samma period.

Ökning av hyreskostnader

Ökning i procent per region:

Uppsala 70 procent

Västernorrland 68 procent

Gotland 61 procent

Värmland 53 procent

Sörmland 38 procent

Östergötland 37 procent

Blekinge 36 procent

Jönköping 35 procent

Halland 31 procent

Norrbotten 31 procent

Västra Götaland 29 procent

Stockholm 26 procent

RIKSSNITT 26 procent

Kalmar 23 procent

Kronoberg 19 procent

Örebro 11 procent

Västerbotten 10 procent

Dalarna 9 procent

Skåne 9 procent

Jämtland Härjedalen 8 procent

Gävleborg 7 procent

Västernorrland 2 procent

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!