Tidigare eleven: Inte konstigt unga mår dåligt – bortprioriteras

Om man tänker efter är det inte konstigt att ungdomar mår dåligt nu för tiden, när deras elevhälsa bortprioriteras, skriver en tidigare elev på S:t Lars gymnasium.

Här sitter elever och vad som hade varit framtida elever på S:t Lars och får sina drömmar krossade, skriver en tidigare elev på skolan.

Här sitter elever och vad som hade varit framtida elever på S:t Lars och får sina drömmar krossade, skriver en tidigare elev på skolan.

Foto: Läsarbild

Insändare2024-09-27 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Beslutet är fattat: Gymnasieskolan i Linköping läggs ner" (25/9):

Det räcker inte för Linköpings kommun, bildningsnämnden och politikerna att man fattar det sinnessjuka beslutet att stänga ner S:t Lars gymnasium, utan man ska alltså ta bort en enorm trygghet hos ungdomar, en liten skola som är perfekt i mängden för vissa. En skola där de inte bara ska sära på klasser, utan också placera eleverna på olika skolor! Den gemenskap och vänner för livet som man nu fått ryker på grund av beslutet om att stänga ner skolan läsår 25/26. Att man nu ska tvingas in i en ny klass, men också på en stor skola som man inte valt att gå på. 

Den gemenskap som finns inom väggarna på S:t Lars gymnasium går aldrig att ersätta. Att få vara på en skola som välkomnar en med sådan värme, hopp och kärlek är ofattbart fint. Man är som en enda stor familj, en familj man aldrig släpper taget om. 

Det är inte många skolor som har den känslan som S:t Lars har, att kunna vara exakt som du vill vara, att kunna skapa den musik, konst och litteratur som speglar en själv. Det är en skola som tack vare den fina relationen mellan elever och lärare skapar minnen och vänner för livet. 

Om man tänker efter är det inte konstigt att ungdomar mår dåligt nu för tiden, när deras elevhälsa bortprioriteras. Många tycker att högstadiet är en jobbig period i livet. Att man då sedan får välja ett gymnasium som passar dig, som du är intresserad av och mår bra av, är en helt underbar känsla. Men här sitter elever och vad som hade varit framtida elever på S:t Lars och får sina drömmar krossade.

Om man frågar eleverna själva så säger de att det känns helt tomt inombords efter att ha fått höra beslutet om att deras skola, och framför allt deras trygga punkt, ska stängas ned. Tänk att man aktivt väljer en liten skola för att man kanske inte känner sig trygg eller har social ångest när det är över 600 elever som går runt i korridorerna. Vilket i vissas fall slutar med att man i stället väljer att byta skola helt, byta kommun eller i värsta fall hoppa av gymnasiet.

Tycker det är oerhört tråkigt att man väljer att förneka vårt samhälles framtid!