Allvarliga missförhållanden för Tesla-anställda

Tesla-anställda får lägre löner och har i stället blivit erbjudna aktieandelar i företaget. Det som är mest skrämmande är att Tesla nu under strejken hotar med att frysa dessa aktieoptioner, skriver en fackligt aktiv.
Tesla-anställda får lägre löner och har i stället blivit erbjudna aktieandelar i företaget. Det som är mest skrämmande är att Tesla nu under strejken hotar med att frysa dessa aktieoptioner, skriver en fackligt aktiv.

Det som är mest skrämmande är att Tesla nu under strejken hotar med att frysa dessa aktieoptioner. Detta är enligt mig ett allvarligt missförhållande, skriver en fackligt aktiv i Östergötland.

Insändare 1 december 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Teslastrejken saknar rimliga proportioner” (30/11):

Frågan du ställer dig är om det finns några allvarliga missförhållanden för anställda på Tesla. Du anser att det inte framkommit. En snabb googling från min sida hittar en mängd artiklar som säger motsatsen. Tesla-anställda får lägre löner och har i stället blivit erbjudna aktieandelar i företaget. Pensionerna är också lägre än för andra inom branschen. Det som är mest skrämmande är att Tesla nu under strejken hotar med att frysa dessa aktieoptioner. Detta är enligt mig ett allvarligt missförhållande. 

Vidare skriver du att sympatistrejkerna är rena maffiafasoner och att strejkandet bara är bra för ”fackpampar och deras maffialiknande samarbete mellan olika fackförbund” och för ”deras egon och principer”. Du har all rätt att tycka så, men jag ska försöka förklara att så inte är fallet. 

Den svenska modellen har funnits och utvecklats i över 100 år. Den kom till för att arbetstagare och arbetsgivare skulle kunna ta snabba beslut i frågor om arbetslivet. Skulle detta gå via riksdag och regering skulle beslut kunna ta år, det är inte bra för varken företagen eller oss anställda. Tid är som sagt pengar. 

Att ha kollektivavtal är självklart positivt för oss anställda, allting är redan förhandlat å våra vägnar så att vi inte själva måste sätta oss in i vad som är bra för oss. Vi kan fokusera på att jobba och leva våra liv. Men det är också bra för arbetsgivarna, inte minst för att man då har ett tydligt regelverk kring vad som gäller, samma gäller för alla. Tydligt och enkelt. Utöver detta finns det en mängd forskning som visar på att när vi mår bra som anställd ökar vinsterna för företagen. Vi mår bra av goda arbetsvillkor. Det är alltså win-win med kollektivavtal, enligt forskningen. 

När dessa avtal inte ingås av företag går vi därför ut i strejk för arbetarna och för att de ska kunna gå till ett jobb de mår bra av. Jag ser det som något positivt och som visar de värderingar vi har i Sverige. 

Du tror att detta kommer leda till att amerikanska företag kanske inte vill etablera sig i Sverige och att vi kan förlora så mycket som tusen nya arbetstillfällen. Det finns en mängd amerikanska företag som etablerat sig här och som har ingått kollektivavtal, för det är så vi gör i Sverige. IBM är ett exempel på ett sådant företag. Det är inte svårt och har man inte ”råd” med detta är kanske inte Sverige ett land där dessa företag passar. 

Jag tror på det svenska systemet och vikten av goda arbetsvillkor för alla anställda.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa