Funktionshindrade ska också ha rättigheter

Eftersom jag anser att funktionshindrade också ska ha rättigheter vill jag vädra min frustration, skriver insändarskribenten.

Synskadade har av naturliga skäl begränsningar avseende att förflytta sig själva i roller som pilot eller bilförare, skriver insändarskribenten.

Synskadade har av naturliga skäl begränsningar avseende att förflytta sig själva i roller som pilot eller bilförare, skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Holgersson

Insändare2024-07-16 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Regionens riktlinjer rimmar inte med jämlik kollektivtrafik" (5/7):

Jag vill börja med att klargöra att jag själv är seende, och att ingen synskadad har valt mig som någon form av ombud. 

Av en händelse? Fanns på samma uppslag i Corren dels en insändare angående synskadades mycket begränsade rörelsefrihet, som ska vara en del av rörelsefriheten inom EU, och en artikel som handlade om boken "1984", som skrevs när år 1984 fortfarande var framtid. Den handlar om en överdriven kontroll, som självklart missbrukas, och kan leda till en situation som ingen människa vill uppleva.

Synskadade har av naturliga skäl begränsningar avseende att förflytta sig själva i roller som pilot eller bilförare. Det kan vara svårt att göra något åt. Att de ska kunna förflytta sig via kollektivtrafik borde i princip vara möjligt att hjälpa till med. 

Avseende ekonomi (bästa möjliga nytta med givna och knappa resurser) så kan man dels diskutera hur man får ekonomin att växa genom vettig användning av realkapital och humankapital, prioriteringar mellan behov inom olika områden, och dessutom hur man organiserar utförandet av lämplig kollektivtrafik för dem som idag använder färdtjänst. Anser regionen att man har vänt på varje sten avseende detta? Håller de synskadade med om detta?

Eftersom jag anser att funktionshindrade också ska ha rättigheter så kunde jag inte låta bli att vädra min frustration. Jag har inte någon expertkunskap inom dessa områden, men upplevde spontant att detta verkar orimligt.