Sverige kan inte möta aggressiva fiender med fina ord

Fredsrörelser och fredsaktivister i all ära, men de med ”okritiskt tänkande och drömmande önsketänkande” skrämmer mig inför framtiden, menar insändarskribenten.

Jag tror att de allra flesta av oss i vårt land delar min uppfattning och är beredda att med våld försvara vårt land, vår kultur och vår demokrati som våra förfäder gett oss som arv, menar insändarskribenten.

Jag tror att de allra flesta av oss i vårt land delar min uppfattning och är beredda att med våld försvara vårt land, vår kultur och vår demokrati som våra förfäder gett oss som arv, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-01-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Sverige borde arbeta för fred – inte krig" (18/1):

Jag kan inte låta bli att bemöta insändaren i ÖC där insändaren skriver ”Sverige borde arbeta för fred – inte krig”. Jag ställer helt och hållet upp på detta, men sedan går våra åsikter klart isär! Fina ord, jag citerar: ”Med fred som mål och dialog som vapen, med kärlek som makt och medlidande som vägvisare, med ord som vapen och sanning som sköld”.

Kära fredsivrare, jag vill vara en bland er och jag är en bland er! Jag är dock inte så okritisk i min uppfattning om vägen till och medlen för att uppnå fred som ju är vårt gemensamma mål. Är själv fredsälskare (fattas bara!), men för att kunna vara detta har jag ägnat en hel del tid av mitt liv till tjänst inom vår försvarsmakt och det har jag gjort med stolthet.

Jag är fullständigt övertygad om att du inte kan möta en aggressiv fiende enbart med fina ord och önsketänkande. Tyvärr är verkligheten något helt annat!

Vårt försvar är till för att värna vårt land och vår fred, något som vi lär ut i försvaret! Vi utbildar vare sig värnpliktiga eller befäl för krig i betydelsen anfallskrig, där vi skall angripa en främmande makt – och vilken skulle det vara? Knappast länder i vårt närområde och knappast den ”lede fi”, det vill säga Ryssland! Jag tror att de allra flesta av oss i vårt land delar min uppfattning och är beredda att med våld försvara vårt land, vår kultur och vår demokrati som våra förfäder gett oss som arv!

Fredsrörelser och fredsaktivister i all ära, men de med ”okritiskt tänkande och drömmande önsketänkande” skrämmer mig inför framtiden, det vill säga den framtid vi kommer att lämna över till efterföljande generationer!

Slutligen, och detta hade jag egentligen inte velat skriva, det gör det så lätt för mig att argumentera för min ståndpunkt. I den fruktansvärda konflikten i Ukraina – vem är krigsivrare och för krig? Inte är väl Ukrainas folk de som är krigförande utan de kämpar med alla till buds stående medel för att försvara sig och sitt land mot en aggressiv fiende. Arma folk som måste utstå så mycket lidande och död på grund av en galen despot och diktator som tyvärr lever i sin värld och med sin skeva historiebild. För mig är det självklart att Ukrainas folk har rätt att försvara sig mot denna vidriga angripare! Denna despot och galning går tyvärr inte att möta med fredsrosor i hand och fina ord! Det krävs ett starkt försvar och förhoppningsvis snart medlemskap i Nato som är en försvarsallians (obs: ingen krigsallians) och inget annat!