Svåra historier ligger bakom boendet på Stallgården

Utanförskap och arbetslöshet är en följd av att hänsyn inte tas till människors olika förmågor och förutsättningar, menar insändarskribenten.

Komplexa livssituationer med svåra historier är gemensamt för boende på Stallgården, menar insändarskribenten.

Komplexa livssituationer med svåra historier är gemensamt för boende på Stallgården, menar insändarskribenten.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Insändare2022-12-24 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Vilka krav ställs på de boende på Stallgården?” (19/12): 

Jag har tidigare i mitt arbete träffat flera som bott på Stallgården, jag har fått förtroendet att lyssna på deras livsberättelser. En av sakerna som förenar berättelserna är att det är komplexa livssituationer med svåra historier.

Skolan ställer samma krav på prestation oavsett förmågor och förutsättningar. Anpassningar i all välmening, men när de inte hjälper är de ännu ett exempel på att det finns behov som samhället inte kan möta upp. Det svenska samhället ställer samma krav på alla. Som krav på prestation och social förmåga. Utanförskap och arbetslöshet är en följd av att hänsyn inte tas till människors olika förmågor och förutsättningar. År med frånvaro av trygghet, av uppskattning, av att lyckas, skapar starka känslor som otillräcklighet och självförakt.

Alla människor har samma grundläggande behov som att vara sedd, bekräftad och älskad. Samtidigt har alla människor inte samma förmågor och förutsättningar för att kunna hantera de krav samhället ställer – krav som måste levas upp till för att du ska bli sedd, bekräftad och älskad.

Alla människor har en inneboende strävan efter att minska smärta, fysisk som psykisk. Ju starkare smärta, desto mer desperata medel. År av smärta dödar känslor och urholkar mål och drömmar.

Ja, samhället ställer krav. Från dag ett i livet. Även ouppnåeliga.