Stort upprop mot angiverilagen: "Mörk och farlig väg"

Om angiverilagen blir verklighet blir vi tvungna att bryta mot den lagen. Vi ser ingen annan utväg om vi ska kunna leva med oss själva, skriver bland annat läkare, präster och pedagoger i ett stort upprop i Corren.

Kräv inte av oss att vi ska ange medmänniskor, vars enda brott är att de tvingats fly från sina hemländer och sökt skydd i vårt samhälle, skriver debattörerna.

Kräv inte av oss att vi ska ange medmänniskor, vars enda brott är att de tvingats fly från sina hemländer och sökt skydd i vårt samhälle, skriver debattörerna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2024-10-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Angiverilagen är nödvändig för att skydda vårt samhälle" (25/10):

Precis som signaturen ”TN” anser vi att vi måste fråga oss själva vilket samhälle vi vill bygga. När det gäller svaret på frågan så skiljer sig våra uppfattningar uppenbarligen desto mer.

Tidöpartiernas politik och retorik är skrämmande och vänder ryggen åt värderingar som solidaritet och humanism. Angiverilagen är ett av deras förslag och förs av signaturen ”TN” fram som en nödvändig lösning för att skydda samhället. Vi håller inte med. Angiverilagen är inget annat än ett allvarligt hot mot samhället. Historiskt är det i angiverisamhällen som människan har visat sina värsta sidor. En angiverilag vore att slå in på en mycket mörk och farlig väg, oavsett om det görs undantag för till exempel sjukvårdspersonal eller inte. 

Angiveri får inte bukt med skuggsamhällen. Angiveri gör redan utsatta människor ännu mer sårbara och ökar möjligheten för dem som vill sko sig på dessa människors utsatthet. Att vara papperslös innebär stora svårigheter även i Östergötland, trots att regionen var tidiga när de föredömligt år 2015 beslutade att papperslösa vuxna och barn ska ges vård på samma villkor som övriga medborgare i regionen. Beslutet är helt i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen, som slår fast att ”vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet”. Även FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är lag i Sverige, innebär att vi som stat ”erkänner det inneboende värdet hos alla som tillhör människosläktet och att deras lika och obestridliga rättigheter utgör grundvalen för frihet, rättvisa och fred i världen”. Det är dags att ta ansvar och leva upp till dessa lagar.

I tider med politik och retorik som vill skapa ett ”vi och dem” krävs ännu mer av oss som medmänniskor. Vi måste stå upp för värderingar som människovärde, solidaritet och humanism. Människor är olika, men vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Några av oss föddes här, alla hade inte samma tur. 

Kräv inte av oss att vi ska ange medmänniskor, vars enda brott är att de tvingats fly från sina hemländer och sökt skydd i vårt samhälle. Regler och lagar behövs, men det personliga ansvaret och etiken går inte att lämna ifrån sig eller skylla på någon annan. Om angiverilagen blir verklighet blir vi tvungna att bryta mot den lagen. Vi ser ingen annan utväg om vi ska kunna leva med oss själva.

”TN” önskar sig ett samhälle ”där alla lever under samma regler och har samma möjligheter” och som ”garanterar trygghet och rättvisa för alla”. Men, till alla räknar ”TN” inte de papperslösa. Vi gör inte samma skillnad på människor. Lagar kommer och går, människovärdet består. 

Vi anger inte.

Jenny Berggren, läkare

Malin Henestål, pedagog Svenska kyrkan

Aisha Ahmed, läkarstudent

Hanna Fernemark, läkare

Angelica Blom, socialsekreterare

Lisa Huszar, läkare

Emma Thörnow, läkare

Malin Brynne, läkare

Cajsa Bergdahl, läkare

Laila Vesterlund, socialarbetare

Johanna Sörensson, socialsekreterare

Lotta Jacobson Torstensson, präst

Maria Randjelovic, läkare

Johan Svensson, läkare

Sara Pettersson, skolsköterska

Ella Alvin, läkare

Maria Garrido Granhagen, läkare

Jens Wiethege, läkare

Josabeth Hultberg, läkare

Annika Fjellner, socialsekreterare

Ulrika Thaleus, läkare

Amanda Juhlin, lärare

Sofia Nyberg, läkare

Johanna Emami, socialsekreterare

Sophie Bergstrand, läkare

Krister Hultberg, lärare

Emma Fagerstedt, läkare

Karl-Oskar Lindberg, läkare

Malin Wiggur, socionom

Åsa Steensland, läkare