Angiverilagen är nödvändig för att skydda vårt samhälle

Vårdpersonalens uppgift att skydda patienterna är viktig. Men vi måste också hantera de problem som uppstår när människor lever utanför lagens skydd, menar insändarskribenten.

Är det rimligt att vi som samhälle tillåter att vissa människor lever utan skydd och riskerar att utnyttjas, medan andra följer reglerna, frågar sig insändarskribenten.

Är det rimligt att vi som samhälle tillåter att vissa människor lever utan skydd och riskerar att utnyttjas, medan andra följer reglerna, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2024-10-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan inte längre blunda för de växande skuggsamhällena som hotar tryggheten och rättvisan. Angiverilagen är ett viktigt verktyg för att hantera dessa problem och samtidigt skydda dem som är mest utsatta. Debatten om lagen har väckt starka känslor, och jag förstår oron. Men vi måste tänka på vad som händer på lång sikt om vi inte gör något åt skuggsamhällena. Sverige vill införa angiverilagen för att minska illegal migration, stärka lagen och hantera de problem som skuggsamhällen skapar. Lagen är omdebatterad och har etiska och praktiska utmaningar, men vi måste fråga oss: vilket samhälle vill vi bygga?

Vårdpersonalens uppgift att skydda patienterna är viktig. Men vi måste också hantera de problem som uppstår när människor lever utanför lagens skydd. Angiverilagen handlar inte om att ändra vårdetiken, utan om att ge samhället verktyg för att bekämpa skuggsamhällen och skydda både individer och samhället.

Att vara papperslös i Sverige är svårt, men många som stannar utan tillstånd gör det för att de ser fördelar här. Tyvärr hamnar många i sårbara situationer där de utnyttjas i svartarbete eller kriminell verksamhet. De lever utan skydd från lagen och kan varken kräva sina rättigheter eller anmäla missförhållanden. Är det rimligt att vi som samhälle tillåter att vissa människor lever utan skydd och riskerar att utnyttjas, medan andra följer reglerna?

Som papperslös vuxen har man rätt till viss akut vård, mödravård och ibland nödbistånd. Många papperslösa får hjälp av frivilliga organisationer. Barn till papperslösa har rätt till förskola, grundskola och gymnasium, precis som svenska medborgare. Dessa tjänster finns för att skydda mänskliga rättigheter. Men vi kan inte ignorera de långsiktiga problem som skuggsamhällen skapar.

Jag förstår att vissa oroar sig för att lagen kan skada förtroendet för välfärden, men vi måste fråga oss vilket samhälle vi vill ha. Ett där vi ignorerar problemen med skuggsamhällen? Eller ett där alla lever under samma regler och har samma möjligheter?

Skuggsamhällen växer i dag, där människor utan tillstånd gömmer sig från myndigheterna och ibland utnyttjas av kriminella. Dessa människor står utanför samhällets skydd, och vi måste ta itu med detta. Genom att införa angiverilagen ger vi polisen och Migrationsverket verktyg att lösa problemen och samtidigt garantera trygghet och rättvisa för alla. Det handlar inte om att peka ut någon, utan om att skapa ett rättvist samhälle där alla följer samma regler.