Stenevi fick följa med till förskolan med kulhål

Märta Stenevi och andra politiker har fått erfara betydligt mer under sina 24-timmarsbesök än att sitta vid ett fikabord, skriver ansvariga bakom Världens mammor.

Det finns många verkligheter som fler borde veta mer om och jo då, Märta Stenevi hann med att fika också, tillägger insändarskribenterna.

Det finns många verkligheter som fler borde veta mer om och jo då, Märta Stenevi hann med att fika också, tillägger insändarskribenterna.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2022-05-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Politikerna måste lära sig systemet" (24/5):

Vi i Världens mammor håller fullständigt med Margaretha Barabash, politiker måste lära sig systemen och särskilt vad som inte fungerar i dessa system. 

Därför har vi bjudit in riks- och lokalpolitiker från majoritets- och oppositionspartier att prova en sexbarnsmammas liv i Skäggetorp, följa hennes vardag i 24 timmar. Lika lite som de flesta politiker har kunskap om hur det är att vara småföretagare i Boxholm, har man kunskap om hur det är att vara utlandsfödd sexbarnsmamma i Skäggetorp.

Märta Stenevi och andra politiker har fått erfara betydligt mer under sina 24-timmarsbesök än att sitta vid ett fikabord. Exempelvis det här:

07.00 följa mamman och de minsta barnen till inte bara en utan två förskolor, där nya kulhål i väggen just upptäckts. Därefter följa de äldre barnen till deras skolor, där bara cirka 50 procent når kunskapskraven. Skynda vidare med buss till SFI, där om man inte klarar ett prov blir avstängd i sex månader. Skynda tillbaka igen, hämta barnen på dagis och därefter skolbarnen. På vägen hem handla tillsammans med sex barn. Väl hemma ringa samtal om praktikplats och få reda på att hon befinner sig för långt från arbetsmarknaden för att platsa i någon av arbetsförmedlingens arbetsmarknadsåtgärder. Sedan är det dags att laga mat till åtta personer, se till att barnen gör läxorna, vilket inte är så lätt med småsyskonen springande runt sig i en trea på 80 kvadratmeter. Framåt 22-tiden när barnen har lagt sig försöka fylla i helt obegripliga blanketter från arbetsförmedlingen. 

Med andra ord, vi gör precis det du efterfrågar – i verkligheten. Det finns många verkligheter som fler borde veta mer om och jo då, Märta Stenevi hann med att fika också.