Snälla tomten, fyll släden med empati

Förstår innerligt insändarskribentens frustration när föräldrar inte blir lyssnade på, eller hindras från att föra barnets talan, menar insändarskribenten.

Att få ha sin assistent kvar även när det är dags att flytta hemifrån borde vara en självklarhet. Alla vet att det inte finns tillräckligt med personal inom vård och omsorg numera, menar insändarskribenten.

Att få ha sin assistent kvar även när det är dags att flytta hemifrån borde vara en självklarhet. Alla vet att det inte finns tillräckligt med personal inom vård och omsorg numera, menar insändarskribenten.

Foto: Maria Dahlgren

Insändare2023-11-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Min autistiske son flyttades 20 mil – mot sin vilja" (16/11):

På senare tid har insändare handlat om att chefer behöver mer utbildning. Anna Khans insändare visar att det verkligen skulle behövas. När okunniga chefer får fatta beslut som är livsavgörande för människor i vårt samhälle utan att förstå vad deras beslut får för konsekvenser för personer med till exempel en CP-skada. 

De personer måste leva med sitt handikapp hela livet. De får inte synen tillbaka helt plötsligt, kan tala eller gå utan stöd/hjälp bara för att de avslutat sin skolgång. Något som Försäkringskassan tycks tro. 

Alla familjer som har en älskad familjemedlem i sin omedelbara närhet kan leva ett bra liv med engagerade föräldrar och med hjälp av assistenter. De borde inte behöva utsättas varje år för den osäkerhet som det innebär att den assistansen kan tas ifrån dem, på grund av att den chef som ska fatta detta beslut har för lite utbildning och kunskap i ämnet. Förstår innerligt Anna Khans frustration när föräldrar inte blir lyssnade på, eller hindras från att föra barnets talan.

Att få ha sin assistent kvar även när det är dags att flytta hemifrån borde vara en självklarhet. Alla vet att det inte finns tillräckligt med personal inom vård och omsorg numera. Många med funktionshinder blir isolerade i bostaden, när ingen har tid att följa med till aktiviteter och annan social kontakt med omvärlden. Ett behov som vi alla har, och behöver för att utvecklas. 

Här vill jag sjunga assistenternas lovsång. Ett viktigt yrke som det sällan talas om, utom när oseriösa personer fuskar till sig denna förmån, eller om företag som berikar sig. 

När föräldrarna inte finns längre måste det finnas personer med rätt kunskap som kan föra den behövandes talan så denna kan känna sig trygg och få den omsorg som behövs. 

Tänk er ett ögonblick in i, ni som fått förtroendet att ta dessa viktiga beslut, om ni själva befinner er i ovan beskrivna livssituation. Då skulle ni säkert önska att er son eller dotter inte skulle bli ifrågasatt med jämna mellanrum om insatsen verkligen behövs. 

Snälla tomten, fyll din släde med paket som innehåller: empati, omtanke och medmänsklighet.