Skyddsjakten i Tjällmo och Godegård misslyckades helt

Länsstyrelsens uttalande är för landsbygdens befolkning nedsättande, skriver insändarskribenterna.

Jägarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges Jägare betackar oss för den av länsstyrelsen redovisade synsättet på skyddsjakt, skriver insändarskribenterna.

Jägarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges Jägare betackar oss för den av länsstyrelsen redovisade synsättet på skyddsjakt, skriver insändarskribenterna.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-08-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln ”Skyddsjakten på varg i Tjällmo och Godegård avslutas” (24/7):

Trots att ingen varg skjutits avslutar länsstyrelsen skyddsjakten som infördes i mitten på juni. ”Det har påverkat vargens rörelsemönster”, säger Kristoffer Hellberg, tjänsteman på länsstyrelsen. Kristoffer Hellberg anger på frågan om det inte är ett misslyckande när ingen varg är skjuten ”Vargen finns kvar men vi ser att skyddsjakten har haft den effekt som vi önskar”. Han fortsätter ”Då tänker vi att det är effekten som är viktigast, inte att fälla ett djur i det här fallet”. 

Jägarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges Jägare betackar oss för den av länsstyrelsen redovisade synsättet på skyddsjakt. Självklart är det så att om skyddsjakt beslutas är det på grunder av att det är en individ som bör tas bort. Att syftet skulle vara att ändra ”rörelsemönstret” ser vi som helt verklighetsfrämmande och löjeväckande. Jägarnas Riksförbund Östergötland och Föreningen Sveriges Jägare står upp för inte bara länets jägare, utan också alla de som bor och verkar på landsbygden. Vi vill inte att vår verksamhet skall begränsas i alltför stor omfattning av rovdjurens påverkan. 

Att länsstyrelsen Östergötland har en annan agenda är efter denna artikel med en tjänstemans uttalande helt uppenbart. Vi vill betygsätta den avslutande skyddsjakten som helt misslyckad. Länsstyrelsens uttalande är för landsbygdens befolkning nedsättande. 

Däremot riktar vi en stor eloge till de jägare som säkert lagt ner mycket möda och mycket tid till skyddsjakten genomförande. Det är inte ert fel att resultatet blev negativt. Jägarnas Riksförbund Östergötland och Föreningen Sveriges Jägare ser fram mot den utvärdering som måste följa på genomförd skyddsjakt. 

Fotnot. Corren har erbjudit Länsstyrelsen Östergötland att svara på insändaren.