Skyddsjakten på varg i Tjällmo och Godegård avslutas

Trots att ingen varg skjutits avslutar länsstyrelsen skyddsjakten som infördes i mitten på juni. "Det har påverkat vargens rörelsemönster", säger Kristoffer Hellberg.

Efter flera angrepp på får i området runt Tjällmo och Godegård inledde länsstyrelsen skyddsjakt. En skyddsjakt som nu avslutas. (Vargen på bilden har ingen koppling till angreppen).

Efter flera angrepp på får i området runt Tjällmo och Godegård inledde länsstyrelsen skyddsjakt. En skyddsjakt som nu avslutas. (Vargen på bilden har ingen koppling till angreppen).

Foto: Mikael Strand/arkiv

Tjällmo2024-07-24 12:00

I maj och juni skedde flera vargattacker i Tjällmo- och Godegårdsområdet. Djurägare som drabbades miste många får, som antingen dödades eller skadades allvarligt. I mitten på juni tog Länsstyrelsen i Östergötlands län beslutat att inleda en skyddsjakt på varg. En åtgärd som nu avslutats. Men någon varg är inte skjuten.

– Vargen finns kvar men vi ser att skyddsjakten har haft den effekten som vi önskar, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för avdelning för djur, landsbygd och livsmedel.

Han förklarar vidare att anledning till att de tog beslut om skyddsjakt var att förhindra allvarlig skada på tamdjursbesättningar i området.

– När vi nu har varit ute och jagat ganska intensivt så har vi sett att det har påverkat vargens rörelsemönster. Och på det sättet har vi då sett att vi har en effekt, vi har inte haft några fler angrepp efter att vi har påbörjat skyddsjakt. Och då tänker vi att det är effekten som är det viktiga inte att fälla ett djur i det här fallet.

Enligt de DNA-undersökningar som gjorts efter två av attackerna har man sett att det var en varg från Fågelmossenreviret och enligt Hellberg är det mest troligt att även den tredje attacken gjordes av samma varg.

Finns det risk att den kommer tillbaka?

– Vi har varg i området och vi har revir och även ett antal vandringsvargar i länet. Så den här typen av händelser kan hända. Men vi har också en kontinuerlig bevakning av händelser i hela länet i vårt arbete med rovdjusförvaltning. Och ser vi tecken på att situationen förändras och att det finns stor risk för en allvarligt skada då kommer vi såklart omvärdera de beslut som vi tar.

Behöver djurägarna i området vara bekymrade för nya angrepp?

– Vi anser inte att vi har en förhöjd risk för allvarlig skada just nu.

Tidigare har man från länsstyrelsen uppgett att det avlossats skott efter varg men att det inte blev någon träff. Enligt Hellberg är det, det enda skottillfället under skyddsjaktsperioden. Skyddsjägarna har tillbringat många timmar i skogen och varit ute hela nätter uppger han.

Men ni ser det inte som ett misslyckande att det inte har blivit någon fällning utan att ni ändå har gjort ett bra resultat?

– Ja, vi ser att det blivit ett bra resultat. Vi är väldigt nöjda med det arbete som skyddsjaktorganisationen har genomfört och den kommunikation och kontakt som vi har med dem, säger Hellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!